Izrael az alagútásást érzékelő szenzorokat telepít a libanoni határra

Több 444 videó?
Szeretném

Az izraeli hadsereg vasárnapi bejelentése szerint megkezdik egy földalatti szenzorrendszer telepítését, melynek feladata az lesz, hogy érzékelje az alagutakat, azok forgalmát és újabb alagutak ásását az izraeli-libanoni határon. A projektet még 2019-ben hirdették meg, miután az izraeli hadsereg több alagutat is felszámolt ezen a határszakaszon, és közölték, hogy információik szerint az alagutakat a Hezbollah nevű libanoni síita terrorszervezet használta.

Egy iráni Zelzal (Földrengés)-2-es rakéta kilövése a Nagy Proféta 6 hadgyakorlaton 2011. június 28-án. Irán ilyen, irányítatlan rakétákkal fegyverezte fel szövetségeseit Jemenben, Szíriában és Libanonban is, a Hezbollahnak 14000 darabja lehet. Ezeket egy kisbőrönd méretű gps-szel már precíziós rakétává lehet alakítani.Fotó: ROUHOLLA VAHDATI/AFP

Az izraeli hadsereg kiemelte, hogy nem építenek falat, csak érzékelőket telepítenek a föld alá is, és a munkálatokról már tájékoztatták a Dél-Libanonban állomásozó ENSZ-alakulatokat is. A munka során az Izraeli Védelmi Erő mérnökei és katonái kizárólag a határ izraeli oldalán dolgoznak majd, nagyjából 2 hónapon keresztül. (Reuters)