Izrael az alagútásást érzékelő szenzorokat telepít a libanoni határra

külföld
2020 január 19., 09:01

Az izraeli hadsereg vasárnapi bejelentése szerint megkezdik egy földalatti szenzorrendszer telepítését, melynek feladata az lesz, hogy érzékelje az alagutakat, azok forgalmát és újabb alagutak ásását az izraeli-libanoni határon. A projektet még 2019-ben hirdették meg, miután az izraeli hadsereg több alagutat is felszámolt ezen a határszakaszon, és közölték, hogy információik szerint az alagutakat a Hezbollah nevű libanoni síita terrorszervezet használta.

Egy iráni Zelzal (Földrengés)-2-es rakéta kilövése a Nagy Proféta 6 hadgyakorlaton 2011. június 28-án. Irán ilyen, irányítatlan rakétákkal fegyverezte fel szövetségeseit Jemenben, Szíriában és Libanonban is, a Hezbollahnak 14000 darabja lehet. Ezeket egy kisbőrönd méretű gps-szel már precíziós rakétává lehet alakítani.
photo_camera Egy iráni Zelzal (Földrengés)-2-es rakéta kilövése a Nagy Proféta 6 hadgyakorlaton 2011. június 28-án. Irán ilyen, irányítatlan rakétákkal fegyverezte fel szövetségeseit Jemenben, Szíriában és Libanonban is, a Hezbollahnak 14000 darabja lehet. Ezeket egy kisbőrönd méretű gps-szel már precíziós rakétává lehet alakítani. Fotó: ROUHOLLA VAHDATI/AFP

Az izraeli hadsereg kiemelte, hogy nem építenek falat, csak érzékelőket telepítenek a föld alá is, és a munkálatokról már tájékoztatták a Dél-Libanonban állomásozó ENSZ-alakulatokat is. A munka során az Izraeli Védelmi Erő mérnökei és katonái kizárólag a határ izraeli oldalán dolgoznak majd, nagyjából 2 hónapon keresztül. (Reuters)