Nyolcan meghaltak, miután tűz ütött ki egy csehországi otthonban, ahol mentálisan sérült betegek voltak

külföld
2020 január 19., 12:26

Nyolc ember halt meg vasárnap hajnalban egy nyugat-csehországi betegotthonban keletkezett tűz miatt, heten megsérültek, közülük hárman súlyosan - közölte Jitka Gavdunová, Vejprty kisváros polgármestere újságírókkal.

Az első híradások szerint a tragédia egy idősotthonban történt. Ezt később helyesbítették, az otthonban mintegy negyven mentálisan sérült személy volt elhelyezve.

A tűz hajnali öt óra tájban keletkezett a német határnál fekvő Vejprty kisváros betegotthonában, ahol mentálisan sérült személyek éltek. A tűz oka egyelőre ismeretlen.

A tűzoltóknak néhány óra alatt sikerült a lángokat megfékezni. A helyszínre hét mentőcsoport érkezett, közöttük kettő a szomszédos Németországból.

A vasárnapi tűzeset Csehországban a rendszerváltás utáni második legtragikusabb. A legtragikusabb eset 2010-ben Prágában történt, amikor egy hajléktalan szállóban keletkezett tűzben kilenc ember halt meg.

Andrej Babis miniszterelnök, aki délelőtt Vejprtybe látogatott, "hatalmas tragédiának" nevezte az esetet. Megígérte, hogy a kormány azonnali segítséget nyújt a kárvallottaknak, és támogatni fogja a betegotthon felújítását.  "Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a jövőben elejét vegyük a hasonló tragédiáknak" - mondta Babis újságíróknak. Megjegyezte: az illetékes szervek megvizsgálják, hogyan lehetne az ilyen otthonokat, intézeteket jobban bebiztosítani a váratlan veszélyek, elsősorban a tűzesetek ellen. (MTI)