Malajzia nem kér többet a szemetünkből, visszaküldi Magyarországra

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Miután Kína korlátozta a hulladékimportot, mert már nem akar a világ szemétlerakója lenni, Thaiföld, Indonézia és Malajzia kezdte kapni a nyugati országok műanyag és elektronikai szemetét. De ezeknek az országoknak is elegük lett. 

Malajzia 3 737 tonna műanyag hulladékot küldött vissza az Egyesült Államokba, Franciaországba, Japánba, Kanadába, Nagy-Britanniába és Spanyolországba, írja a malajziai környezetvédelemért felelős tárca közleményében.

Yeo Bee Yin miniszter sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy további szemétkonténerekre számíthat Belgium, Franciaország, Jamaica, Mexikó, Nagy-Britannia és Magyarország is. Ebben a körben 110 konténerből 60 darab jár az USA-nak, 15 Kanadának és 14 Japánnak, a maradékot a többi ország között osztják szét. 

A szemétimport elsősorban Butterworth Port városát érinti, innen küldik most vissza a konténereket.

Yeo Bee Yin miniszter kijelentette, hogy ők nem a világ szemétlerakója.Az intézkedés a Bázeli Egyezménnyel van összhangban, ami a veszélyes hulladékok képződésének, veszélyességének és szállításának csökkentéséről és a képződés helyén történő környezetkímélő kezelés elősegítéséről szól.   

A miniszter szerint a visszaküldés nem kerül pénzbe az érintett államoknak, mert a költségeket azokra a cégekre terhelik, amelyek felelősek a törvénytelenül importált műanyaghulladékért. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó