Malajzia nem kér többet a szemetünkből, visszaküldi Magyarországra

külföld
2020 január 20., 11:51

Miután Kína korlátozta a hulladékimportot, mert már nem akar a világ szemétlerakója lenni, Thaiföld, Indonézia és Malajzia kezdte kapni a nyugati országok műanyag és elektronikai szemetét. De ezeknek az országoknak is elegük lett. 

Malajzia 3 737 tonna műanyag hulladékot küldött vissza az Egyesült Államokba, Franciaországba, Japánba, Kanadába, Nagy-Britanniába és Spanyolországba, írja a malajziai környezetvédelemért felelős tárca közleményében.

Yeo Bee Yin miniszter sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy további szemétkonténerekre számíthat Belgium, Franciaország, Jamaica, Mexikó, Nagy-Britannia és Magyarország is. Ebben a körben 110 konténerből 60 darab jár az USA-nak, 15 Kanadának és 14 Japánnak, a maradékot a többi ország között osztják szét. 

A szemétimport elsősorban Butterworth Port városát érinti, innen küldik most vissza a konténereket.

Yeo Bee Yin miniszter kijelentette, hogy ők nem a világ szemétlerakója.Az intézkedés a Bázeli Egyezménnyel van összhangban, ami a veszélyes hulladékok képződésének, veszélyességének és szállításának csökkentéséről és a képződés helyén történő környezetkímélő kezelés elősegítéséről szól.   

A miniszter szerint a visszaküldés nem kerül pénzbe az érintett államoknak, mert a költségeket azokra a cégekre terhelik, amelyek felelősek a törvénytelenül importált műanyaghulladékért. (MTI)