Újabb 139 ember betegedett meg a koronavírustól Kínában

Egyre újabb kínai városokat is elért a koronavírus, ami eddig is már több száz ember megbetegedését okozta Vuhanban, írja a BBC.

Teljes védőfelszerelésben szállítják kórházba a fertőzötteket Vuhanban.Fotó: STR/AFP

Két nap alatt 139 új esetet regisztráltak, a Sars-koronavírus már Pekinget és Sencsenet is elérte, az egész országban eddig nagyjából 200 ember betegedett meg eddig, ebből már hárman meghaltak. Vuhanban 120 embert kórházban ápolnak, kilenc embernek pedig kritikus az állapota. Angol szakértők szerint a fertőzöttek száma ennél sokkal magasabb, akár 1700 is lehet.

A magas lázzal és tüdőgyulladással járó vírus még decemberben ütötte fel a fejét Kínában, az ünnepekkel járó utazások pedig nem segítettek a járvány megfékezésében. Már külföldön is megtalálták a fertőzést, Thaiföldön két ember, Japánban pedig egy ember betegedett meg.

A Kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság szerint a vírus továbbra is megelőzhető és ellenőrizhető, miközben arra figyelmeztetnek, hogy szigorúbban kell kutatni és ellenőrizni a vírus forrásait. Érdekes, hogy a betegség ritkán terjed emberről emberre terjed, inkább állatoktól érintkezés útján, vagy állatokból származó termékektől, hústól és tojástól lehet elkapni a fertőzést. A bizottság ezért azt javasolja, hogy az emberek kerüljék az állatokkal való érintkezést, valamint a hús és a tojás fogyasztását.

Kínában már korábban is felütötte a fejét a koronavírus, 2002-ben 8098 embert betegített meg, amibe 774-en bele is haltak. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.