Trump szerint nem szabad a végítéletről prédikáló klímaaktivistákra hallgatni, ez most az optimizmus ideje

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az emberi tevékenységek okozta klímaváltozás tényével kapcsolatban közismerten szkeptikus Donald Trump amerikai elnök Davosban adott elő kedden az éves Világgazdasági Fórumon. Ahol többek között bejelentette, hogy támogatja azt a kezdeményezést, amely egybillió fát ültetne el a következő tíz évben.

Greta Thunberg Trump beszéde közbenFotó: FABRICE COFFRINI/AFP

A hasonló zöld állásfoglalásra általában ritkán kapható Trump emellett ugyan neve említése nélkül, de elég nyíltan beszólt a beszéde alatt a közönség soraiban ülő svéd klímaaktivistának, Greta Thunbergnek, amikor arról beszélt, hogy elutasítja a végítélet prófétáinak és az apokalipszis hírnökeinek állításait. Trump elmondása szerint nagyon hisz a környezetben, majd felsorolta, hogy mi mindent tett ez ügyben elnöksége során.

A nemzetközi politikusok és gazdasági vezetők előtt Trump a beszámolók szerint félórán át gyakorlatilag az amerikai gazdaság és belpolitika történéseit foglalta össze, és beszélt arról is, hogy a legtisztább levegőt és vizet szeretné a világon. Az amerikai elnök beszéde élesen szembement az idei davosi fórum közhangulatával, melynek fő témája a környezeti pusztítás kérdése volt. Ehhez képest Trump arról beszélt, hogy ez most az optimizmus ideje, amit többek között az amerikai gazdaság és energetikai szektor teljesítményével indokolt. 

A klímaaktivistákkal kapcsolatban elmondta, ezek a vészmadarak mindig ugyanazt akarják, teljes hatalmat ahhoz, hogy az életünk összes aspektusát uralhassák, átalakíthassák és irányíthassák, ennyiben szerinte a múlt bolond jósainak utódai ők. 

Nemsokkal Trump beszéde után Greta Thunberg beszélt a fórumon, aki szintén nem nevezte meg Trumpot, helyette azt kérdezte a világ vezetőitől, hogy vajon mit mondanak majd a gyerekeiknek, miért hagyták őket cserben azzal a klímakáosszal szemben, melyet tudatosan rájuk szabadítottak. 

Azt, hogy mivel gazdasági szempontból rossznak tűnt, ezért úgy döntöttünk, inkább próbálkozás nélkül lemondunk a jövő életkörülményeinek biztosításáról? - kérdezte, majd arról beszélt, hogy az otthonunk még mindig lángol, és a vezetők tétlensége óráról órára táplálja a lángokat. Thunberg hevesen kritizálta a politikai és üzleti vezetőket, amiért szerinte csak üres szavakat és ígéreteket hallani tőlük, tényleges cselekedetek helyett. 

A Greenpeace igazgatója, Jennifer Morgan a Guardiannak értékelte Trump beszédét, és arról beszélt, hogy az egybillió fa ültetéséről szóló davosi felajánlás nem tudja helyettesíteni a klímavészhelyzettel szembeni szélesebb fellépést, és szerinte az amerikai elnök nem volt képes rendesen felmérni a válság méretét. 

A feltételezés, hogy létezhet egy nagyszerű, jövedelmező Egyesült Államok, boldog amerikaiakkal, miközben nem érted meg, hogy milyen fenyegetést jelent az amerikaiakra a klímaváltozás, ez megdöbbentő. Ez mutatja meg annak a tagadásnak a mértékét, melyet egy olyan kormány képvisel, amit elfoglalt a szén- az olaj és a földgázipar, mondta erről Morgan. (BBC, Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér