Trump súlyos vámokkal fenyegette meg az EU-t Davosban

külföld
2020 január 22., 13:47

Súlyos vámok kivetésével fenyegette meg az Európai Uniót Donald Trump amerikai elnök arra az esetre, ha nem sikerül átfogó kereskedelmi megállapodást kötni, és az európai országok nem hagynak fel a leginkább az amerikai óriásvállalatokat érintő digitális adó bevezetésével.

A CNBC amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva Trump, aki a svájci Davosban van az 50. Világgazdasági Fórumon, azt mondta, „nagyon, nagyon nehéz tárgyalni” Európával, ami „évek óta kizsigereli” az Egyesült Államokat.

Ha nem sikerül dűlőre jutni, „nagyon magas vámokat” vet ki az USA az Európából importált autókra és más egyéb termékekre – mondta Trump, de úgy gondolja, az EU végül belemegy egy megállapodás megkötésébe.

Az USA és az EU egymás legnagyobb kereskedelmi partnerei közé tartoznak. Tavalyelőtt, 2018-ban közel 1300 milliárd dollárt tett ki az áruk és szolgáltatások kereskedelmi forgalmának értéke. Az USA exportjának értéke 575 milliárd dollárra, importja pedig 684 milliárd dollárra rúgott, így a mérleg 109 milliárd dolláros többletet mutatott az EU javára.

Trump kedden Davosban már tárgyalt Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével egy kétoldalú kereskedelmi megállapodásról, a Fox Newsnak azt mondta: „nagyon egyszerű lesz” megegyezni az európaiakkal. „Ha nem tudunk kereskedelmi megállapodást kötni, 25 százalékos vámot vetünk ki az onnan behozott autókra” – mondta Trump, aki nem először vette elő ezt az ütőkártyát, bár az EU világosan jelezte, hogy ellenlépéseket tenne egy ilyen esetben.

photo_camera Fotó: Jim Watson/AFP

Az USA-nak és az EU-nak nem lesz egyszerű megállapodásra jutnia, mert Brüsszel azt akarja elérni, hogy az agrárágazatot hagyják ki belőle, míg Washington a közbeszerzések piacát tartaná zárva.

A helyzetet nehezíti, hogy több európai ország (Franciaország, Ausztria és Olaszország) 3 százalékos digitális adót vetett ki a nagy technológiai vállalatoknak az adott országban keletkezett bevételeire, amit az amerikai kormányzat nagyon sérelmez.

Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter szerdán Davosban egy panelbeszélgetésen azt mondta: ha európai országok „önkényes módon megadóztatnak” amerikai internetes cégeket, Washington fontolóra veszi, hogy „önkényes módon vámokat vet ki” európai autógyártókra.

Az Egyesült Államok részt vesz az online szolgáltatásokra vonatkozó új nemzetközi adószabályok kidolgozásában a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetben (OECD), de a nemzetközi adózási ügyek nagyon bonyolultak, sok időt vesz igénybe átdolgozásuk – mondta Mnuchin.

Az amerikai pénzügyminiszter találkozik Bruno Le Maire francia gazdasági és pénzügyminiszterrel és Angel Gurriával, az OECD főtitkárával. A háromoldalú találkozón szó lesz az OECD által kidolgozott, a digitalizált gazdaság adózási kihívásaira választ adó javaslatokról, amik 2020 végén lépnének életbe. A folyamatot lefékezte, hogy Mnuchin decemberben váratlanul azt javasolta, hogy a nemzetközi adószabályok legyenek választhatóak és nem kötelezőek. (MTI)