Megúszhatnák a büntetést a török gyerekmolesztálók, ha feleségül veszik az áldozatukat

Január végén tervezik benyújtani azt a törvényjavaslatot Törökországban, amely lehetővé tenné, hogy megússzák a felelősségre vonást a 18 éven aluli lányokkal szexuális kapcsolatot létestő férfiak, ha utána házasságot kötnek velük. 

Az Independent szerint az ötlet óriási felháborodást váltott ki nőjogi aktivisták és az ellenzék körében, hiszen legitimálná a gyermekházasságot, a nemi erőszakot és a gyermekbántalmazást is. 

Egy kormányzati jelentés szerint az előző évtizedben így is több, mint 480 ezer kiskorú lány ment férjhez, az ENSZ adatai alapján pedig a török nők 38 százaléka volt már családon belüli erőszak áldozata. A „We Will Stop Femicide” csoport becslése szerint 2017-ben 409 török nőt ölt meg a partnere vagy valamelyik családtagja úgy, hogy az azt megelőző négy évben összesen „csak” 237-en haltak meg emiatt.

Egy decemberi nőjogi tüntetés résztvevői TörökországbanFotó: Marie Tihon/Hans Lucas

Erdogan elnök ráadásul 2014-ben azt mondta, a nők és férfiak közti egyenlőség „természetellenes”, a nők élete pedig akkor számít teljesnek, ha legalább három gyereket szültek. 

2016-ban egyszer már elbukott egy hasonló javaslat Törökországban, akkor azzal a feltétellel tekintettek volna el a büntetéstől, ha a szexuális kapcsolat „erőltetés vagy fenyegetés” nélkül jött létre. 

Korábban több közel-keleti és észak-afrikai országban elfogadtak hasonló törvényeket, igaz, Egyiptomban, Jordániában, Libanonban, Marokkóban, Tunéziában és Palesztinában már sikerült elérni, hogy visszavonják őket. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér