Újabb két várost zártak le Kínában a koronavírus miatt, megvan az első amerikai beteg is

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Vuhan után két környékbeli város, Ocsou és Huangkang tömegközlekedési hálózatát is lezárták a kínai hatóságok, hogy megpróbálják megakadályozni a tüdőgyulladásos koronavírus terjedését. A Guardian azt írja, nem járnak a buszok, a metrók és a kompok, ahogy törölték az induló vonat- és repülőjáratokat is. Mindez összesen 20 millió embert érint. 

Gauden Galea, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pekingi képviselője szerint példa nélküli, hogy közegészségügyi okokból lezárjanak egy akkora várost, mint Vuhan, ezért ez „természetesen nem a WHO ajánlása volt”, mondta a Reutersnek. Hozzátette viszont, hogy ez a lépés is jelzi, micsoda erőkkel próbálják egy területre szorítani a vírust. 

A WHO csütörtökön dönti el, hogy globális vészhelyzetet hirdessen-e, mindenesetre Galea szerint a halálozási adatok javulnak, és egyre enyhébb esetekkel találkoznak. 

Hongkongban sokan maszkokkal védekeznekFotó: VIVEK PRAKASH/AFP

A vírus, amiről a kezdeti hírekkel ellentétben már kiderült, hogy emberről emberre is terjed, eddig 633 embert fertőzött meg, és Tajvan, Dél-Korea, Thaiföld, Japán, Makaó, valamint Hongkong mellett megjelent az Egyesült Államokban is. Washingtonban egy harmincas éveiben járó férfit kezelnek a betegséggel, amit kínai útján kapott el. 

A vírusnak eddig 17 halálos áldozata volt, a kínai hatóságok szerint éppen 95 beteg állapota kritikus. A járvány alaposan próbára teszi Kína ellenőrzött nyilvánosságát is, miközben a holdújév miatt rengetegen utaznának keresztül-kasul az országban. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó