34 amerikai katona sérült meg az iráni rakétatámadásban

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

34 Irakban állomásozó amerikai katona szerzett traumás agyi sérülést (TBI) azután, hogy Irán rakétatámadást intézett amerikai támaszpontok ellen Irakban, miután az USA dróntámadással megölte Irán kémfőnökét, Kászim Szulejmánit.

Irán január 8-án lőtt ki rakétákat, amelyek több amerikai célpontot is eltaláltak, illetve a levegőben felrobbantottak egy ukrán utasszállító gépet. Irán közölte, ez csak a kezdet volt.

Donald Trump amerikai elnök ugyanakkor a támadást úgy értékelte másnap, hogy - mivel nem sérült meg senki - nem kell válaszolni az aggresszióra.

Ehhez képest most a Pentagon közlése nyomán kiderült, hogy 34-en sérültek meg, és közülük csak 17-en térhettek vissza aktív szolgálatba, a többieket még mindig kezelik Németországban, illetve az USA-ban.

A Davosban tartózkodó Trumpnál rákérdeztek egyébként a sérültekre, de szerinte komolytalan sérülésekről van szó, "néhány katonának megfájdult a feje".

Az iraki és afganisztáni veteránok szervezete ugyanakkor tiltakozását fejezte ki az elnök szerintük meggondolatlan kijelentései miatt, illetve amiatt, hogy korábban kvázi elhallgatták a sérültek pontos számát.

A TBI megszokott dolog harctereken, könnyű, közepes (agyrázkódás) és súlyos fokozatai vannak, általában a robbanások előtt keletkező szívóhatás, majd a robbanás okozta hatalmas nyomásnövekedés okozza. (BBC)