Már hat olyan magyar jelentkezett a külügyminisztériumnál, aki a koronavírussal érintett kínai tartományban tartózkodik

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

Az önkéntes jelentkezés alapján a külügyminisztérium már hat magyarról tud, aki a lezárt Hupej tartományban van, aminek a székhelyéről, Vuhanból elindult a koronavírus. (Szombaton még csak ötről tudtak.)

Menczer Tamás államtitkár szerint mind a hatan egészségesek, a pekingi magyar nagykövetség mindannyiukkal kapcsolatban van. Közülük négyen egy gyár újranyitásán dolgoznak Vuhanban február elejéig, és nem szeretnék elhagyni a várost. Egy másik ugyanott tartózkodó magyar azonban elhagyná a várost, amint lehet, de nem Magyarországra utazna, hanem egy másik tartomány fővárosába, Hangcsouba menne, ahol él és dolgozik. A hatodik magyar nem Vuhanban, hanem Hupej egy másik városában él, és amint lehet, hazatérne Magyarországra.

Az államtitkár elmondta: a pekingi magyar nagykövetség kapcsolatban van a kínai külügyminisztériummal, valamint Hupej tartomány, és Vuhan város külügyi irodájával is. Hozzátette, hogy szombaton és vasárnap is egyeztetett az országos tisztifőorvossal, akinek tájékoztatása szerint a magyar egészségügyi rendszer felkészült, rendelkezésre állnak a vírust kimutatni képes tesztek. 

Itthon eddig két gyanús eset volt, de mindkettőnél kiderült, hogy nem a koronavírusról van szó. Amennyiben a vírus megjelenne Magyarországon, Budapesten és vidéken is megvannak azok az egészségügyi protokollok, amelyek szerint el kell járni.

A külügyminisztérium fokozottan figyeli, hogy a világon - és főként Európában - az országok milyen biztonsági protokollokat léptetnek érvénybe, valamint azt is, hogy a repülőtereken bevezetnek-e rendkívüli intézkedéseket. Azt is figyelemmel kísérik, hogy van-e olyan ország, amely utazási korlátozást vezet be Kínával szemben, de ilyen döntésről jelenleg nem tudnak.

A csoportos be- és kiutazások tiltása Kínában a jelenlegi információk szerint kizárólag a kínai turistákra vonatkozik majd. Arról is beszélt, hogy az EU-s országok túlnyomó többsége nem vezetett be rendkívüli intézkedést a repülőtereken, hőkaput csak néhány ország alkalmaz. Nem kizárt, hogy rendkívüli intézkedést a későbbiekben Magyarországon is bevezetnek, de egyelőre nem tartják indokoltnak.

Hozzátette: ha bárkinek segítségre van szüksége, a budapesti, 24 órában hívható konzuli ügyeleti vonal száma +3680368036, ez Viberen a +36303636555, a WhatsApp alkalmazáson keresztül pedig +36303636111 számon hívható, a pekingi nagykövetség ügyeleti vonala pedig a +8613701382159-es telefonszámon érhető el.