A német hadsereg leállítja a több milliárd eurós drónbeszerzési projektjét

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Német hírportálok közölték, hogy a német hadsereg (Bundeswehr) leállítja több milliárd eurós drónbeszerzési projektjét.

Egy amerikai katonai drónIllusztráció: Isaac Brekken/AFP

A szövetségi parlament (Bundestag) védelempolitikai bizottságának küldött bizalmas tájékoztatóra hivatkozó jelentés szerint a Bundeswehr légi felderítő képességének fejlesztését szolgáló Pegasus programot át kell alakítani, mert az eredetileg megvásárolni tervezett drón, a Northrop Grumman amerikai konszern Triton nevű járművének fejlesztése várhatóan nem fejeződik be a NATO-nak megígért határidőre, 2025-re, a 2,4 milliárd eurós (800 milliárd forint) kiadást pedig nem lehet finanszírozni.

A Bundeswehrnél másodszor fújtak le drónbeszerzési projektet, amiben a Northrop Grumman az együttműködő partner. Az első eset 2013-ban volt, akkor a Triton elődje, a Global Hawk nevű drón német igényeknek megfelelő változatának kifejlesztését állították le, miután elköltöttek már rá kb. félmilliárd euró közpénzt. A döntést azzal indokolták, hogy ésszerűtlenül sok pénzbe kerülne olyan állapotba hozni a pilóta nélküli repülőgépet, hogy a siker esélyével próbálkozhassanak az európai és a német repülési engedély beszerzésével. A fő probléma az volt, hogy az amerikai partner a helyi jogszabályoknak megfelelően nem adta ki a jármű teljes tervdokumentációját, ami nélkül viszont nem lehet repülési engedélyt szerezni. Ezért egy sor amerikai gyártású alkatrészt, berendezést ki kellett volna cserélni a már elkészült prototípusban.

A Tritonnál a fejlesztés elhúzódása és a költségek megszaladása miatt állították le a projektet. A Bundestag szakbizottságának küldött tájékoztató szerint alternatív megoldásként azt javasolják, hogy vásároljanak három Global 6000 típusú repülőgépet a Bombardier-től. Ez a típus ugyan ún. business jet, személyszállító gép, amit jellemzően üzletemberek használnak, de átalakítva alkalmas katonai felderítő műveletekre, és más nemzetek légiereje is használja ilyen célra. (MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!