A hazájából a háború miatt elmenekült Golgol megszerezte első NBI-es gólját a Puskás Akadémiában

nb1
2020 január 29., 13:58

A Kaposvár elleni hétvégi bajnokin Golgol Mebrahtu a 14. percben megszerezte a vezetést a Puskás Akadémiának. Ez volt a támadó első NBI-es gólja a felcsúti csapatban.

link Forrás

Golgol tavaly nyáron érkezett Felcsútra. Nem igazán akadémista korú, már 29 éves. A bemutatásánál a felcsúti csapat a honlapján akkor annyit árult el róla, hogy egy

AUSZTRÁL CSATÁR CSEHORSZÁGBÓL.

Megemlítették még, hogy egykori U23-as ausztrál válogatott játékos (egyetlen egyszer lépett pályára az ausztrál utánpótlás válogatottban) és felsorolják karrierjének eddigi állomásait.

Az valahogy kimaradt a bemutatásból, hogy Golgol nem Ausztráliában született, hanem Szudánban. Az érzékenyebb felcsúti szurkolók itt fejezzék be a cikk olvasását, Golgol ugyanis menekült. A szülei eritreaiak, és az Etiópiával vívott hosszú, több évtizedes függetlenségi háború miatt menekültek el a biztonságosabb Szudánba. Miután Eritrea függetlenné vált, a család is visszatért 1995-ben. Amikor viszont kiújultak a harcok Etiópiával 1999-ben, a család Ausztráliába menekült, egy évvel később megkapták a menekültstátuszt.

Golgol Mebrahtu erre egy korábbi interjújában úgy emlékezett vissza, hogy komoly nyomot hagyott benne a háború sújtotta Eritrea, hálás minden lehetőségért, amit azóta az élettől kap. Ausztráliában egy egészen más világba csöppent, minden szokatlan volt számára, a sok zöld, a fák, az épületek, a szabadság, nem ismerte a nyelvet sem. Végül a foci segített neki, hogy be tudjon illeszkedni az ausztrál társadalomba és kultúrába. 2016-ban azt mondta, hogy nagyon sokan vannak hasonló helyzetben, mint ők voltak, neki és a családjának szerencséje volt, hogy eljutottak Ausztráliába.

A játékos Ausztráliában lett profi focista, Európában Csehországban az FK Mladá Boleslavban, majd a Sparta Prahában játszott, előbbiben többet, utóbbiban keveset, aztán jött a felcsúti lehetőség.

Golgolt egyébként megkereste a szudáni és az eritreai szövetség is, hogy játsszon a válogatottjukban. Az eritreai meghívóról a Puskás Akadémia honlapja is beszámolt. Itt annyit írnak, hogy „Golgol a szudáni Kartúmban látta meg a napvilágot, de családjával már gyermekkorában Ausztráliába költözött”.

A 444 fociblogját a Facebookon is tudod követni:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.