Megbírságoltak egy pekingi gyógyszertárat, ami a koronavírus miatt túlárazta a védőmaszkokat

Egészségügy
2020 január 29., 04:55

A kínai hatóságok szerdán megbüntettek egy pekingi boltot, mert túl drágán árult szájmaszkokat, kihasználva a koronavírus miatti keresletnövekedést. A piacellenőrző hatóság közlése szerint a nyerészkedő üzlet hatszor drágábban árulta a maszkokat, mint amennyiért azok neten rendelve kaphatók. A boltnak 3 millió jüan - 133 ezer forint - bírságot kell fizetnie.

photo_camera Fotó: SAM YEH/AFP

A kiskereskedelmet felügyelő pekingi hatóság nemcsak a tisztességtelen drágítást próbálja kiszűrni, hanem a spekulatív célú készletfelhalmozásért is büntet. Kínában kedd estig 132-en haltak meg  járvány miatt, a bizonyítottan a koronavírustól fertőzöttek száma pedig már csaknem hatezer.

Közben Franciaországban egy újabb esetben mutatták ki az új típusú koronavírus okozta megbetegedést, így a bizonyítottan fertőzöttek száma négyre emelkedett. A negyedik beteg egy nyolcvanéves kínai turista, akit válságos állapotban kezelnek. Az idős férfi - a másik három beteghez hasonlóan - a járvány epicentrumának számító Hupej tartományból érkezett Franciaországba, jelenleg egy párizsi kórház intenzív osztályán fekszik. A francia egészségügyi hatóságok vizsgálják, hogy a beteg kivel lépett kapcsolatba, amióta Franciaországba érkezett.  

Ez az első alkalom, hogy súlyos állapotban lévő fertőzöttnél mutatták ki a megbetegedést Franciaországban. A másik három, az új koronavírus okozta megbetegedéssel, elkülönítve kezelt beteg jól van, az ő esetükben „nincs ok nagyobb aggodalomra” - jelezték még hétfőn a francia egészségügyi hatóságok. A 48 éves kínai származású francia, továbbá a 31 éves kínai férfi és 30 éves kínai felesége a múlt héten érkeztek Vuhanból, mindhárman Kínában fertőződtek meg.

Németországban szintén négy embernél mutatták ki a vírust, mindannyian ugyanannál a cégnél dolgoztak, aminél az első beteg, aki egy belső továbbképzésen kapta el a fertőzést egy kínai kolléganőjétől.  (Reuters/MTI)