Az ELTE figyelmeztette a hallgatóit, hogy aki Kínában járt, két hétig ne menjen közösségi eseményekre

Egészségügy
2020 január 30., 06:45

„Felhívjuk hallgatóink és munkatársaink figyelmét, hogy a megbetegedések megelőzése közös érdekünk” - írja a kínai koronavírusról az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) egy szerdai köremailben. Ebben azt kérik a hallgatóktól és a dolgozóktól, hogy tartsák be aheveny légúti megbetegedések megelőzésére szolgáló higiénés rendszabályokat”, vagyis:

  • Mossanak gyakran kezet, kerüljék beteg emberekkel történő kontaktust, betegen ne menjenek közösségbe.
  • Tömegközlekedési eszközök használatát követően, oktatási épületbe vagy szállásra betérve azonnal bő meleg szappanos vízben mossanak kezet és arcot.
  • Kínában is és több európai országban is jelenleg a szezonális influenzavírusok is terjednek, ezért mindenkinek javasolt az influenza elleni védőoltás.
  • Repülővel utazók használjanak a szájat és környékét fedő védőmaszkot.
  • Koszos kézzel ne nyúljanak a szájukhoz. Tüsszentéshez, köhögéshez egyszer használatos zsebkendőt használjanak.

„A koronavírus a lappangási ideje alatt is fertőz, vagyis a kb. kéthetes tünetmentes időszakban is továbbadható” - figyelmeztet az egyetem. Azokat, akik az elmúlt napokban tértek vissza, vagy ezután érkeznek haza Kínából, különösen Hupej tartományból, arra kérik, hogy

„két hétig maradjanak távol a közösségi alkalmaktól, figyeljék saját egészségi állapotukat és magas láz, légúti tünetek panasza esetén forduljanak a Dél-pesti Centrum Kórház kijelölt ellátó helyére, a Szent László Kórházba és jelezzék, hol jártak”.Az ELTE igazolt távollétnek veszi, ha valaki a Kínából való hazatérése után két hétig nem jár be az órákra.

Magyarországon senkinél sem azonosították még a koronavírust, „aki lázas, jusson eszébe, annak van nagy valószínűsége, hogy ő influenzás, vagy más az országban keringő vírust kapott el” - mondta szerdán Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár.