Gigantikus, 3,6 milliárd eurós büntetést kapott az Airbus

gazdaság
2020 január 31., 18:30

Európa legnagyobb repülőgépgyártóját 3,6 milliárd eurós (!) bírsággal sújtotta a londoni bíróság, miután a többnemzetiségű vállalat képviselői a tárgyalások során elismerték, hogy korábban komoly kenőpénzeket fizettek ki 20 országban, cserébe a cégnek juttatott megbízásokért. 

A Guardian beszámolója szerint korrupcióellenes szervezetek üdvözölték a döntést, melyet a kenőpénzek kifizetése miatt valaha kiszabott legnagyobb bírságnak neveztek. A repülőgyártó végül brit, francia és amerikai nyomozóhatóságokkal egyezett meg. A brit bíróság arra jutott, hogy a korrupció kóros mértéket öltött a vállalatnál. A per során kiderült, hogy az Airbus többek között Malajziában, Srí Lankán, Indonéziában, Ghánában és Tajvanon is kenőpénzeket fizetett 2011 és 2015 között. 

A vállalat egy egész ügynökhálózatot is fenntartott, kiknek az volt a feladatuk, hogy megvesztegessék a repülőgép-beszerzésekről döntő illetékeseket. Ezt a részleget közvetlenül az Airbus francia központjából irányították. A francia ügyészség hasonló korrupciós gyakorlatot fedezett fel Kínában, Japánban, Kuvaitban, Oroszországban, Brazíliában és Törökországban is. 

Az Airbus abban bízik, hogy a megállapodás révén, amit három ország bírósága is jóváhagyott, véget fognak érni a zavaros évek a vállalat vezetésében. 

A bírságból egymilliárd euró kerül a brit hatóságokhoz, 2,1 milliárd euró a francia ügyészséghez, míg 500 millió euró az amerikai igazságügyi minisztériumhoz. 

A megállapodás értelmében az Airbus befizeti a büntetéseket és megígéri, hogy többet nem követ el hasonló tetteket, cserébe pedig a vállalattal szemben nem indulhat eljárás a korrupciós ügyekben. Az viszont még nem világos, hogy végül vádat emelnek-e egyes személyek ellen, akik érintettek voltak ebben a történetben.