Gigantikus, 3,6 milliárd eurós büntetést kapott az Airbus

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Európa legnagyobb repülőgépgyártóját 3,6 milliárd eurós (!) bírsággal sújtotta a londoni bíróság, miután a többnemzetiségű vállalat képviselői a tárgyalások során elismerték, hogy korábban komoly kenőpénzeket fizettek ki 20 országban, cserébe a cégnek juttatott megbízásokért. 

A Guardian beszámolója szerint korrupcióellenes szervezetek üdvözölték a döntést, melyet a kenőpénzek kifizetése miatt valaha kiszabott legnagyobb bírságnak neveztek. A repülőgyártó végül brit, francia és amerikai nyomozóhatóságokkal egyezett meg. A brit bíróság arra jutott, hogy a korrupció kóros mértéket öltött a vállalatnál. A per során kiderült, hogy az Airbus többek között Malajziában, Srí Lankán, Indonéziában, Ghánában és Tajvanon is kenőpénzeket fizetett 2011 és 2015 között. 

A vállalat egy egész ügynökhálózatot is fenntartott, kiknek az volt a feladatuk, hogy megvesztegessék a repülőgép-beszerzésekről döntő illetékeseket. Ezt a részleget közvetlenül az Airbus francia központjából irányították. A francia ügyészség hasonló korrupciós gyakorlatot fedezett fel Kínában, Japánban, Kuvaitban, Oroszországban, Brazíliában és Törökországban is. 

Az Airbus abban bízik, hogy a megállapodás révén, amit három ország bírósága is jóváhagyott, véget fognak érni a zavaros évek a vállalat vezetésében. 

A bírságból egymilliárd euró kerül a brit hatóságokhoz, 2,1 milliárd euró a francia ügyészséghez, míg 500 millió euró az amerikai igazságügyi minisztériumhoz. 

A megállapodás értelmében az Airbus befizeti a büntetéseket és megígéri, hogy többet nem követ el hasonló tetteket, cserébe pedig a vállalattal szemben nem indulhat eljárás a korrupciós ügyekben. Az viszont még nem világos, hogy végül vádat emelnek-e egyes személyek ellen, akik érintettek voltak ebben a történetben. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér