Hazaértek a franciák Vuhanból, egy tengerparti nyaralóközpontban különítik el őket két hétre

Megérkezett péntek délután a francia állampolgárokat az új koronavírus okozta járvány epicentrumának számító kínai Vuhanból hazaszállító első repülőgép a dél-franciaországi Istres katonai repülőtérre. A 180 utas között egy olyan ember volt, akinél jelentkeztek a betegségre utaló tüntetek, őt elkülönítve egy marseille-i kórházba szállították, ahol kiderült, hogy nem fertőzött, a többieknek két hétig, az új koronavírus feltételezett lappangási idejének végéig egy kijelölt befogadóhelyen, egy tengerparti nyaralóközpontban kell maradniuk.

Agnes Buzyn egészségügyi miniszter péntek esti párizsi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az érintett embert egyből a Timone kórházba szállították, kivizsgálták, s a tesztek azt mutatták be, hogy nem fertőzött az új koronavírussal. A délután folyamán egy másik hazatérőnél is a betegségre utaló tünetek jelentkeztek, őt is kórházba szállították kivizsgálásra, de nála sem mutatták ki a tesztek a betegséget, így mindketten csatlakoztak a többi hazatért francia állampolgárhoz a karanténként kijelölt befogadóhelyen.   

Fotó: HECTOR RETAMAL/AFP

A tárcavezető korábban személyesen fogadta az Istres repülőtéren a 180 hazatérő franciát. „Honfitársaink francia földre értek, ez mindannyiunknak megkönnyebbülés. Örülnek, hogy itthon lehetnek, biztonságban érzik magukat, azt hiszem” – mondta a miniszter.

Elmondta, hogy a hazatérőknek – akiknek a Carry-le-Rouet nevű tengerparti nyaralóhely egyik üdülőközpontját jelölték ki karanténként – alá kellett írniuk egy nyomtatványt, amely szerint két hétig nem hagyhatják el a központ területét.
„Azért jöttem, hogy elmagyarázzam nekik, hogyan fogjuk ellenőrizni őket, hogy maszkot kell viselniük, amikor kijönnek a szobájukból” – nyilatkozta a miniszter.  Naponta kétszer megvizsgálják a hazatérőket, megmérik a testhőmérsékletüket.

Egy második repülőgéppel további franciák és más uniós állampolgárok várhatóan vasárnap érkeznek meg ugyanezen katonai repülőtérre.

Carry-le-Rouet településen délután 6 órakor általános tájékoztatót tartottak a helyieknek, akik előzőleg nem tudtak arról, hogy a településen lesz a Kínából hazatérők karanténja. „A lakosoknak természetesen nem kell semmitől sem tartaniuk (...) a vírus főleg tüsszentéssel terjed, rövid 2-3 méteres távolságról” – mondta a miniszter. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér