Kína ENSZ-nagykövete óv a felesleges pániktól és a túlzó elővigyázatosságtól

Egészségügy
2020 január 31., 17:03

Óvott a fölösleges pániktól és az egyes országok által meghozott "túlzó" elővigyázatossági intézkedésektől pénteken Kína genfi ENSZ-nagykövete, miután előző nap az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi közegészségügyi szükséghelyzetet rendelt el a decemberben Kínában kezdődött új koronavírus járvány miatt.

"Nem kell feleslegesen pánikba esni, sem túlzó intézkedéseket hozni" - jelentette ki sajtótájékoztatóján Hszu Csen, hangsúlyozva, hogy "a WHO teljesen megbízik Kínában".

A WHO figyelmeztetett, hogy az utazási és kereskedelmi korlátozások egészségügyi szükséghelyzetben "hatástalanok", akadályozzák a segélyosztást, és súlyos károkat okoznak az érintett országok gazdaságának.

Pénteken az ENSZ egészségügyi szervezete figyelmeztetett, hogy a határok lezárása ellentétes hatású lehet, mivel így az emberek illegálisan utaznak, ami kedvez a járvány terjedésének.

A péntekig 213 ember halálát okozó vírus miatt Oroszország, Szingapúr és Mongólia zárta le határát a Kínából érkezők előtt. Kínában (Hongkongot és Makaót nem számítva) a fertőzések száma megközelíti a 10 ezret.

Pekingben pénteken a külügyminisztérium helytelenítette, hogy az Egyesült Államok fokozott veszélyre figyelmeztetett a kínai utazások kapcsán. Hua Csun-jing szóvivő a tárca honlapján közölte, hogy az intézkedés "nem felel meg a tényeknek és nem helyénvaló".

Vuhan város első számú politikai vezetője pénteken önkritikát gyakorolt, amiért túl lassan reagáltak a koronavírusra. Ma Kuo-csiang, a Kínai Kommunista Párt városi titkára a CCTV állami televízióban elmondta, hogy bűntudatot, lelkiismeretfurdalást érez a válság kezelése miatt. "Ha előbb hoztam volna határozott korlátozó intézkedéseket, jobb lenne az eredmény, mint ma. 

Pénteken ismét több légitársaság jelentette be, hogy felfüggeszti kínai járatait. A lengyel állami légitársaság, a LOT február 9-ig függeszti fel pekingi járatait az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) az új koronavírusra vonatkozó helyzetjelentése miatt. 

Az American Airlines és a Delta Air Lines valamennyi Kínába induló és onnan érkező járatát felfüggeszti a vírus miatt. A Delta utolsó kínai járata hétfőn indul, a felfüggesztés április 30-ig lesz érvényben.

Irán is felfüggesztette valamennyi kínai járatát, és a kínai légitársaságok gépeit sem fogadja - jelentette a Tasnim félhivatalos iráni hírügynökség. Az iráni állami televízió szerint Iránban eddig nem találtak koronavírusos megbetegedést.

A svéd közegészségügyi intézet pénteken jelentette be, hogy egy nőnél megállapították a koronavírus-fertőzést, és egy dél-svédországi kórházban ápolják elkülönítve. A paciens Vuhan térségében járt, Svédországba érkezése után jelentkeztek nála a tünetek. Állapota nem súlyos az intézet közleménye szerint. (MTI)