Petícióval tiltakoznak az oroszok, hogy ne ítéljék el az apjukat megölő három lányt

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Lehet, hogy mégsem ítéli el a bíróság azt a három orosz lányt, akik még 2018 júliusában szúrták és verték halálra alvó apjukat, írja a BBC.

A Hacsaturján (Khachaturyan) nővéreket édesapjuk a korábbi évek során folyamatosan bántalmazta és szexuálisan abuzálta őket, a lányok ezért döntöttek úgy, hogy álmában végeznek a férfival. A gyilkosság idején még csak 17, 18 és 19 éves Krestinat, Angelinat and Mariat azonnal letartoztatták és nyomozást indítottak.

A nővérek tettükért akár 20 év börtönt is kaphatnak, de Oroszországban több tüntetés is volt, és már 350 ezren írták alá azt a petíciót, ami a lányok felmentését kéri. Egy emberjogi aktivista szerint a nővérek nem bűnözők, hanem áldozatok, amiért senki nem tudta megvédeni őket bántalmazó apjuktól.

A lányok ügyvédje, Alekszej Parsin szerint az ügyészség álláspontja, hogy a lányok tette önvédelemként értelmezhető, és ezt a nyomozóhatóságoknak is figyelembe kell venniük. Az ügyvéd szerint a hatalmas nyilvánosság, szolidáris tüntetések is segítettek abban, hogy az ügyészség megváltoztassa a véleményét arról, hogy ez nem egy sima gyilkossági bűnügy.

Az ügy várhatóan egy-két hónapon belül fog lezáródni, addig viszont a három gyanúsított nővér nem láthatja egymást, és senkivel nem is beszélhetnek az ügyvédjükön kívül. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér