Radarral felszerelt madarak fogják lebuktatni az illegális halászatot

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Új-zélandi és francia tudósok kifejlesztettek egy olyan radart, amit az albatrosz madarakra felszerelve jeleket tud visszaküldeni egy földi központba arról, hogy hol történik illegális halászat a Csendes-óceánon, írja a The Guardian.

Még 2018-ban szereltek fel 169 albatroszt detektorokkal a tudósok, hogy azoknak a helyzeteit, eloszlásukat tanulmányozzák, de közben rájöttek, hogy az óceán felett repülő, nagy távolságokat megtevő madaraknak másfajta hasznuk is lehet. Ezért 2019-ben 20 madárra szereltek olyan radarokat, amelyek a hajók helyzetét egy Új-Zélandon lévő földi központnak küldik el, akik ellenőrizni tudják, hogy legálisan folyik-e éppen a halászat.

Az illegális halászat évente 17,6 milliárd veszteséget hoz a haliparnak, ezért a megfékezése nagyon fontos lenne.

A madarakra háromfajta radart szereltek, egyrészt van rajtuk egy könnyített GPS antenna, ami a madár helyzetét mutatja, egy másik, ami a hajókat kémleli a vízen, és egy harmadik, ami az adatokat küldi a központban ülő tudósoknak. A technikát pedig napelemmel működtetik.

„Olyanok, mint a drónok, csak intelligensebbek" - mondta az egyik francia kutató.

Az eredményeket, amiket a 20 kísérleti madár adataiból leszűrtek hamarosan közlik.

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót