Egyre több a bölcsődei férőhely, de még mindig sokkal kevesebb, mint amennyit ígértek

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Egy év alatt 1533-al nőtt a bölcsődei férőhelyek száma, írja a Portfolio a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján. 2018-ban még 47 169 férőhely volt országosan, tavaly pedig 48 702. Leginkább a kistelepüléseken, 7-8 fős csoportokkal  működő mini bölcsődékben nőtt a férőhelyek száma, 997-tel. 

A növekedés ellenére 

ez még mindig nagyon kevés ahhoz képest, hogy a kormány 2015-16-ban azt ígérte, már 2018-ra 60 ezer bölcsődei férőhely lesz az országban. Egy évvel ezelőtt Novák Katalin családügyi államtitkár egyszerűen letagadta, hogy ilyet vállaltak volna, mondván, mindig is 2020-ra akarták elérni a 60 ezres célt. Ettől továbbra is nagyon távol vagyunk. 

Novák Katalin családügyi államtitkárFotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

A bölcsődei ellátásban ráadásul elég nagy területi egyenlőtlenségek is vannak, ami a Portfolio által összegyűjtött adatokból is látszik. A 2018-2019-es nevelési évben 3825 gyereket utasítottak el férőhelyhiány miatt, miközben országosan 2813-al több férőhely van, mint ahány beíratott gyerek. 

2019-ben 63 ezer háromévesnél fiatalabb gyerek élt olyan településen, ahol egyáltalán nincs bölcsőde. 2017-ben és 2018-ban ez a szám még 72, illetve 70 ezer volt.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó