A kínai vezetés beismerte, hogy voltak "hiányosságok" a járványra adott válaszokban

külföld
2020 február 03., 19:17
Li Kö-csiang (b) kínai miniszterelnök, a kommunista párt Állandó Bizottságának tagja vuhani lakosokkal beszélget.
photo_camera Li Kö-csiang (b) kínai miniszterelnök, a kommunista párt Állandó Bizottságának tagja vuhani lakosokkal beszélget. Fotó: Li Tao/XINHUA

Nem mindennapos dolog történt Kínában, az állampárt legfelsőbb vezetése nyilvánosan ismerte be, hogy követtek el hibákat. A kommunista párt Állandó Bizottságának közleménye szerint "voltak hiányosságok" a koronavírus okozta járványra adott válaszokban, egyben elismerték, hogy reformra szorul az ország válságmenedzsment-rendszere.

<iframe style="width:100%"; width="560" height="380" src="https://coronavirus.app/?embed=true" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen>

Egyben elrendelték, hogy a hatóságok sújtsanak le azokra a húspiacokra, ahol mindenféle élő vadállatokat árulnak emberi fogyasztásra. A kínai hatóságok szerint az immár 362 ember halálát okozó járvány a vuhani élőállatpiacról szabdulhatott el, az elsőként azonosított fertőzöttek mind a piac vásárlói vagy árusai voltak.

Az állami Új Kína Hírügynökség beszámolója szerint az Állandó Bizottság ülését az elnök, Hszi Csinping vezette. beszámolójuk szerint a járványt a kínai kormányzás "nagy próbájának" nevezték a tanácskozáson, ahol elhangzott, hogy a járvány "rávilágított a rendszer hiányosságaira", azonnali cselekvési programként pedig az élő vadállatok kereskedelmének betiltását jelölték meg.

Azt is bejelentették, hogy ha egy tisztviselő kivonja magát a járványmegelőzés feladatai alól, azt meg kell büntetni.

Hétfőn amúgy minden korábbinál aggasztóbb hírek érkeztek. Ma 57 új halálesetről, minden korábbi napnál többről érkezett jelentés. Erre tekintettel a háromszáz milliósnál népesebb tartományokban kötelezővé tették az orvosi maszkok viselését a közterületeken. Ez kivitelezhetetlen tervnek tűnik, mert közben az országban komoly hiány alakult ki orvosi maszkból, ezért a kínai külügyminisztérium már segítséget is kért a világ országaitól. (Via BBC)