Hőkamera szűrt ki egy lázas utast a Liszt Ferenc Repülőtéren

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A ferihegyi reptéren rendszeresített hőkamera szűrt ki egy lázas kínai utast hétfőn, közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Tájékoztatásuk szerint az utast elkülönítették, 39 fokos lázat mértek nála. Információik szerint a magyarországi tartózkodási engedéllyel rendelkező kínai nő a repülőn lett rosszul, előtte nem volt panasza.

A nő január 12-én hagyta el Magyarországot, és most jött vissza. Vuhanban, a járvány gócában sem ő, sem rokonai nem jártak.

Az eljárásrendnek megfelelően a nőt a Szent László Kórházba szállították, soron kívül kivizsgálják. A reptéren pedig a protokollnak megfelelően megkezdték a gép, illetve azon helyiségek fertőtlenítését, ahol áthaladt vagy tartózkodott az utas.

Németországban már 11 fertőzöttet tartanak nyilván. A nagy többségük a Webasto autóipari beszállítócég munkatársa vagy családtagja - őket a cég egy kínai munkatársa fertőzhette meg még akkor, amikor nem is jelentkeztek nála a betegség tünetei.Fotó: Lino Mirgeler/dpa Picture-Alliance/AFP

Közben Németországban 11-re emelkedett az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma. Hétfőn egy gyermek szervezetében mutatták ki a kórokozót. A gyerek két családtagja, az apja és testvére is fertőzött. Az apa annál az autóipari beszállító cégnél, a Webastónál dolgozik, aminek már hat munkatársánál mutatták ki az új típusú koronavírust. A Webasto Münchenhez közeli központjában január 21-én tartottak továbbképzést, ahol a cég egy kínai alkalmazottjáról terjedhetett át a vírus egy helyi munkatársa. A kínai alkalmazott németországi útja előtt Vuhan térségében járt a szüleinél, a továbbképzs idején tünetmentes volt, a vírust csak január 26-án mutatták ki a szervezetében.

Az új típusú koronavírus a tapasztalatok szerint már a fertőzés tünetmentes, korai szakaszában is tovább fertőzhet, ez nagyban megnehezíti a védekezést is a járvány ellen. Hiába állítanak fel például hőkamerákat a reptereken, ha a betegség még tünetmentes, azzal nem lehet kiszűrni a fertőzötteket.

Frissítés: a Science magazin szerint téves a tanulmány, mely szerint a vírus már a tünetmentes időszakban is fertőz.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér