Karanténba zárták az apját, éhen halt a gondozásra szoruló kínai kamasz

külföld
2020 február 03., 18:15
Jan Cseng, a cerebrális parézisban szenvedő 16 éves, akinek az apját és a fivérét is karanténba zárták úgy, hogy az ő ellátásáról már nem gondoskodtak a hatóságok. A múlt szerdán holtan találták, éhen halt.
photo_camera Jan Cseng, a cerebrális parézisban szenvedő 16 éves, akinek az apját és a fivérét is karanténba zárták úgy, hogy az ő ellátásáról már nem gondoskodtak a hatóságok. A múlt szerdán holtan találták, éhen halt. Fotó: Weibo

Két helyi vezetőt, a párttitkárt és a polgármestert is kirúgták a kínai Huacsiahéban, Hupej tartományban, miután kiderült, hogy egy 16 éves, cerebrális parézisban (CP) szenvedő, folyamatos ápolásra szoruló fiatal egyetlen gondozóját, az édesapját karanténba zárták úgy, hogy nem gondoskodtak a fiú ellátásáról.

Jan Cseng holttestét a múlt szerdán találták meg. Egy hétig nem ápolta senki, a hírek szerint mindössze kétszer tudott enni, így éhenhalt.

Jan apját és fivérét is karanténba zárták a koronavírus gócpontjának számító tartományban, így képtelenek voltak gondoskodni róla. Az apa a BBC jelentése szerint a közösségi médiában tett közzé kétségbeesett üzeneteket, könyörögve, hogy valaki gondoskodjon magatehetetlen gyermekéről.

A kínai hatóságok most vizsgálatokat ígérnek az ügyben.

<iframe style="width:100%"; width="560" height="380" src="https://coronavirus.app/?mode=infected&embed=true" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen>

Hupej tartományban ezidáig 350-en vesztették életüket koronavírus miatt, Kínában összesen 361-en haltak meg. Kínán kívül csak a Fülöp-szigeteken volt eddig halálos áldozata a járványnak. A gócpontban a legfrissebb, egy nappal ezelőtti adatok alapján már több mint 11 ezer fertőzöttet, világszerte összesen 17485 fertőzöttet tartanak nyilván. (Via BBC)