Orvosok helyett politikusok kapták a védőmaszkokat Vuhanban

külföld
2020 február 03., 05:20

Komoly felháborodást és haragot váltottak ki a kínai közösségi oldalakon azok a felvételek, melyeken kormányzati tisztségviselők és politikusok voltak láthatóak olyan arcmaszkban Vuhanban, melyet eredetileg az egészségügyi dolgozóknak szántak, írja a Guardian kínai beszámolók alapján.

Közben pedig az amúgy erősen cenzúrázott közösségi oldalakon hetek óta terjednek az olyan fotók, melyeken arcukat szemeteszsákokkal eltakaró, a kórház padlóján alvó, a kimerültségtől síró egészségügyi dolgozókat látni. 

A súlyos helyzet miatt Kína egész területéről érkeztek felajánlások a karantén alá vont városba, de a Pekingi Hírek nevű lap vasárnap tett közzé olyan felvételt, amin az látható, hogy kormányzati tisztségviselőkön bukkannak fel a helyi orvosoknak felajánlott védőmaszkok. 

Más fotókon az volt látható, hogy a politikusok a kétoldalú védelmet nyújtó, speciális N95-ös maszkokat hordták, míg a velük találkozó orvosoknak csak a sima sebészeti maszkok jutottak. 

Ugyan a találkozó célja az volt, hogy a politikusok átadják a beérkezett adományokat, de a tisztviselők fellépése, illetve a fontoskodásukról kiadott közlemény nyelvezete rengeteg kínait felidegesített. A beszámolók szerint nagyon sok olyan hozzászólás született, melyben a képeken látható politikusok viselkedését kifogásolták. Azt is sokan szóvá tették, hogy országszerte egyre nehezebb védőmaszkokhoz jutni, közben pedig a politikai osztály tagjai a jelek szerint könnyedén tudnak szerezni maguknak, ha akarnak. 

A koronavírus-járvány miatt, mely eddig több mint 360 ember halálát okozta, egyre nagyobb a felháborodás Kínában. 

Vasárnap a New York Times közölt egy nagyobb anyagot arról, hogy a kínai politikai vezetés rendkívül lassan volt csak hajlandó elismerni a vírus valódiságát, és hét hétnek kellett eltelnie az első tünetek megjelenése, illetve a város lezárása között. Pedig volt orvos, aki azonnal felhívta volna a figyelmet a veszélyre, de őt rendőri segítséggel hallgattatták el. Közben a kínai állami médiából folyamatosan arról érkeztek hírek, hogy a koronavírus kontrollálható és a kormány ura a helyzetnek. Még akkor is, amikor a szakembereknek már világos kellett legyen, hogy rég nem ez a helyzet.