A kormány a megyei hivataloknak adta az illegális szemétégetések ellenőrzését, amitől lassulhat a rendszer

környezetvédelem
2020 február 04., 11:24

Levegő Munkacsoport közleménye szerint nagy a valószínűsége annak, hogy a környezetvédelmi hatóságok március 1. után képtelenek lesznek fellépni az illegális háztartási égetések ellen, mivel egy kormányrendelet ezt a feladatot a lakossághoz viszonylag közel lévő járási szintű hivataloktól megyei szintre helyezi át.

A szervezet szerint az olajos rongyok, bútorlapok, műanyagok és egyéb hulladékok égetése meglehetősen elterjedt a magyar háztartásokban, ami az emberi egészségre különösen veszélyes, köztük rákkeltő anyagokat juttat a levegőbe, évente több százezer különféle megbetegedést, több ezer idő előtti halálesetet, egyúttal óriási gazdasági kárt okozva. 

Az illegális égetések elleni hatósági fellépés hatékonysága az elmúlt években jelentősen csökkent az egymást követő, átgondolatlan intézkedések hatására. Most úgy látják, hogy ez a kedvezőtlen folyamat tovább folytatódik, mivel a kormány a az  év végén elfogadta a kormányhivatalok működésének átalakításáról szóló terjedelmes módosító csomagot, ami többek között a levegőtisztaság-védelmi ügyekben eljáró hatóságok rendszerét is megváltoztatja. 

2020. március 1-jétől a kis tüzelőberendezésekkel kapcsolatos ügyek intézése a járási hatóságoktól a megyei környezetvédelmi hatósághoz kerül. 

Ezek azonban nem rendelkeznek kellő helyismerettel, és az sem életszerű, hogy a megyeszékhelyről időben el tudnának jutni a megye különböző településein előforduló illegális égetések ellenőrzésére.Már jelenleg is súlyos kapacitáshiánnyal küzdenek, a már meglévő feladataikra is alig van idejük, az új hatáskörök miatt pedig még ezen felül kellene ellátniuk több százezer háztartási és kisüzemi tüzelőberendezés felügyeletét. A hatáskörök átalakítása miatt ráadásul a járási hivatalok eddig felhalmozott tapasztalata és a helyi rendőri szervekkel, katasztrófavédelemmel, önkormányzatokkal, polgárőrséggel, civil szervezetekkel kialakított együttműködési gyakorlata is kárba vész. 

A Levegő Munkacsoport levelet írt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek, tájékoztatást kérve a módosítással párhuzamosan bevezetendő és az érintett szerveket megerősítő intézkedésekről.