A vuhani orvos figyelmeztette kollégáit egy új vírusra, aztán kopogtatott hozzá a rendőrség

külföld
2020 február 04., 08:15
comments 80
photo_camera Dr. Li a Weibón.

Egy vuhani orvos megpróbálta figyelmeztetni a kollégáit, hogy újfajta vírus szabadulhat el, de rendőrök keresték fel, hogy ne terjesszen rémhíreket - írja a BBC

Li Venliang, a Vuhani Központi Kórház szemésze még decemberben több olyan megbetegedésre lett figyelmes, amik a 2003-as SARS-vírusra emlékeztették. A megbetegedések forrásaként a Hunan halpiacot gyanították, a betegek karanténba kerültek.

December 30-án üzenetet küldött egy chatcsoportban kollégáinak, amiben figyelmeztette őket a vírusra, és azt tanácsolta, hogy viseljenek védőruhát a fertőzés elkerülése érdekében. Akkor még nem tudta, hogy ez egy újfajta koronavírus.

Négy nappal később a helyi Közbiztonsági Hivatal munkatársai keresték fel, és közölték vele, alá kell írnia egy dokumentumot, írja a BBC. Az irat arról szólt, hogy valótlan megjegyzéseket tett, és súlyosan megzavarta a társadalmi rendet.

„Figyelmeztetjük, ha tovább makacskodik, és folytatja az illegális tevékenységet, igazságszolgáltatás elé fogjuk állítani, megértette?” - áll a levélben, alatta pedig Dr. Li aláírása arról, hogy igen, megértette. Nem ő volt az egyetlen érintett, összesen nyolc ember ellen nyomozott a rendőrség rémhírterjesztés miatt.

Január végén Dr. Li nyilvánosságra hozta a levelet a Weibo közösségi oldalon, és elmondta a történetét. A helyi hatóságok addigra elnézést kértek tőle. Ez viszont nem változtatott azon, hogy 

hetek teltek el Vuhanban úgy, hogy a hatóságok hivatalos álláspontja az volt: csak azok kaphatják el a vírust, akik fertőzött állattal kerültek kapcsolatba. Az orvosok védelme érdekében pedig semmit sem tettek.

A BBC cikke szerint egy héttel a rendőrségi látogatás után Dr. Li zöld hályoggal kezelt egy nőt, akiről nem tudta, hogy már megfertőzte a koronavírus. Az orvos néhány nappal később, január 10-én köhögni kezdett, majd lázas lett és kórházba került. A szülei is megbetegedtek, ők is kórházba kerültek. Tíz nappal később, január 20-án hirdették ki Kínában a vészhelyzetet.

Az első néhány teszt, amit elvégeztek rajta, nem mutatta ki a koronavírust. A január 30-ai viszont már igen.

Története a Weibón óriási sikert aratott, több ezren írtak támogató hozzászólásokat, és voltak, akik hősnek nevezték, és azt írták, egy biztonságos egészségügyi környezethez tízmilliónyi Li Venliangra lenne szükség.

Hétvégén a New York Times közölt részletes cikket arról, hogy az első hetekben Kína a titkolózást választotta koronavírus-ügyben. Dr. Li esete ott is szerepelt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.