Egy német bíróság elutasította a keresetet a wittenbergi templom antiszemita domborművének eltávolításáról

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Egy német fellebbviteli bíróság elutasította egy zsidó férfi keresetét, amiben a wittenbergi városi templom 700 éves antiszemita domborművének eltávolítását követelte.

A Zsidó disznó (Judensau) dombormű egyike a németországi és európai templomok falán a középkorból fennmaradt több mint 20 hasonló szobornak. A templom falán lévő dombormű egy disznót ábrázol, amelynek farkát felemeli egy rabbi és a koca emlőin zsidók szopnak. 1570-ben a reformáció meghirdetése után egy Luther Mártonnak tulajdonított zsidóellenes feliratot is mellékeltek hozzá.

Egy 2017. október 31-én készült fotó az antiszemita domborműről.Fotó: John MacDougall/AFP

1988-ban a dombormű alatt egy emléktáblát állítottak fel a nácizmus alatt üldözött zsidóknak és a holokauszt idején meggyilkolt 6 millió embernek, és német meg angol nyelvű felvilágosítást mellékeltek a domborműről.

Michael Düllmann keresetében azzal érvelt, hogy a szobor „a zsidó emberek becsmérlése, sértegetése” és mind a mai napig „borzasztó hatással van”. A dessaui bíróság májusban elutasította a keresetét, de Düllmann a naumburgi tartományi bíróságra vitte, ami most úgy döntött, hogy a férfinak nem áll jogában levetetni a domborművet, mivel az a „jelenlegi kontextusban nem becsmérlő jellegű”, és nem sérti a felperes jogait.

A szobor „jelenleg egy olyan együttes részét képezi, ami másfajta szándékkal szól az emberekhez” – utalt a bíróság a döntésében az emléktáblára és a magyarázó felvilágosításra.

Düllmann közölte: azt tervezi, a német szövetségi bíróság elé viszi az ügyet. (MTI)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem