Egy német bíróság elutasította a keresetet a wittenbergi templom antiszemita domborművének eltávolításáról

Egy német fellebbviteli bíróság elutasította egy zsidó férfi keresetét, amiben a wittenbergi városi templom 700 éves antiszemita domborművének eltávolítását követelte.

A Zsidó disznó (Judensau) dombormű egyike a németországi és európai templomok falán a középkorból fennmaradt több mint 20 hasonló szobornak. A templom falán lévő dombormű egy disznót ábrázol, amelynek farkát felemeli egy rabbi és a koca emlőin zsidók szopnak. 1570-ben a reformáció meghirdetése után egy Luther Mártonnak tulajdonított zsidóellenes feliratot is mellékeltek hozzá.

Egy 2017. október 31-én készült fotó az antiszemita domborműről.Fotó: John MacDougall/AFP

1988-ban a dombormű alatt egy emléktáblát állítottak fel a nácizmus alatt üldözött zsidóknak és a holokauszt idején meggyilkolt 6 millió embernek, és német meg angol nyelvű felvilágosítást mellékeltek a domborműről.

Michael Düllmann keresetében azzal érvelt, hogy a szobor „a zsidó emberek becsmérlése, sértegetése” és mind a mai napig „borzasztó hatással van”. A dessaui bíróság májusban elutasította a keresetét, de Düllmann a naumburgi tartományi bíróságra vitte, ami most úgy döntött, hogy a férfinak nem áll jogában levetetni a domborművet, mivel az a „jelenlegi kontextusban nem becsmérlő jellegű”, és nem sérti a felperes jogait.

A szobor „jelenleg egy olyan együttes részét képezi, ami másfajta szándékkal szól az emberekhez” – utalt a bíróság a döntésében az emléktáblára és a magyarázó felvilágosításra.

Düllmann közölte: azt tervezi, a német szövetségi bíróság elé viszi az ügyet. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér