EU: Elfogadhatatlan, hogy az amerikai kormány el akarja törölni a taposóaknákra vonatkozó korlátozásokat

2020 február 4., kedd 16:24

Az Európai Unió számára elfogadhatatlan az amerikai kormány bejelentése, hogy felülvizsgálja, majd el kívánja törölni a taposóaknákra vonatkozó korlátozásokat, lehetővé téve az ilyen fegyverek használatát a Koreai-félszigeten kívül is – közölte az Európai Unió külügyi szolgálaténak (EEAS) szóvivője.

A nyilatkozat szerint az ilyen típusú fegyverhasználat engedélyezése aláássa a taposóaknák elleni globális fellépést, ami több 10 ezer ember életét mentette meg az elmúlt 20 évben.

Az unió meggyőződése, hogy az ilyen, főleg gyerekek életét követelő fegyverek használata összeegyeztethetetlen a nemzetközi humanitárius joggal.

Arra emlékeztettek, hogy az EU mellett az USA lép fel a leghangsúlyosabban a taposóaknák használta ellen, támogatják az aknamentesítést, a meglévő készletek megsemmisítését, és jelentős támogatást nyújtanak az áldozatoknak. A taposóaknák használatának újbóli lehetővé tétele nemcsak ellentmond ezeknek a fellépéseknek, hanem negatívan befolyásolja a nemzetközi szabályokon alapuló rendet is.

Az amerikai kormány január végén jelentette be, hogy az előző elnök, Barack Obama által 2014-ben elnöki rendelettel bevezetett, a taposóaknák gyártására és forgalmazására vonatkozó tiltás felülvizsgálatára, majd eltörlésére készül.

Obama kormányzata nem csatlakozott az 1997-ben 164 ország által aláírt Ottawai Egyezményhez, ami a taposóaknák teljes körű betiltásáról szól, de a rendeletében a Koreai-félszigeten kívül megtiltotta a taposóaknák alkalmazását. Az USA 1991 óta nem telepített taposóaknákat, kivéve 2002-ben Afganisztánban. 1997 óta pedig egyetlen amerikai cég sem gyártott ilyen szerkezetet, a raktáron lévő készleteket pedig megsemmisítette. (MTI)