Románia rendelettel tiltotta ki a járdákról az e-rollereket

közlekedés
2020 február 4., 18:20

A kerékpár-használathoz hasonló feltételek mellett lehet ezentúl elektromos rollerekkel közlekedni a romániai utakon. Az erről szóló sürgősségi rendeletet keddi ülésén fogadta el a bukaresti kormány.

A kabinet a nagyvárosi forgalomban egyre népszerűbbé váló rollerezés körüli joghézagot számolta fel. Marcel Vela belügyminiszter szerint 2016 óta már kb. 200 baleset okozói vagy szenvedő alanyai voltak az elektromos rollerrel közlekedők, akik közül 37-en súlyos, 156-an könnyebb sérülést szenvedtek, egyikük pedig meghalt.

A közúti közlekedési szabályzást módosító rendelet szerint elektromos rollernek minősülnek a minimum 6, maximum 25 km/órás sebesség elérésére képes, elektromos motor által meghajtott 2 és 3 kerekű járművek, amikkel csak 14. életévüket betöltött személyek közlekedhetnek utas nélkül, a kerékpárforgalom előtt nyitott közutakon.

A kerékpárokhoz hasonlóan a rollereket is lámpával kell felszerelni, és ezentúl tilos az elektromos járművekkel a járdán közlekedni.

Ahol létezik kerékpársáv, ott a rollerezőknek is azt kell használni, egyébként pedig azokon az utakon közlekedhetnek, amiken a megengedett sebesség nem haladja meg az 50 km/órát.

A 16 év alatti rollerezőknek kötelező a védősisak viselete.

photo_camera Széttört elektromos roller Budapesten Fotó: Ács Dániel/444

A bukaresti belügyminisztérium szerint Románia a 8. EU-tagállam (Németország, Ausztria, Belgium, Dánia, Olaszország Franciaország és Hollandia után), ami szabályozza az elektromos rollerek használatát. (MTI)