Románia rendelettel tiltotta ki a járdákról az e-rollereket

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A kerékpár-használathoz hasonló feltételek mellett lehet ezentúl elektromos rollerekkel közlekedni a romániai utakon. Az erről szóló sürgősségi rendeletet keddi ülésén fogadta el a bukaresti kormány.

A kabinet a nagyvárosi forgalomban egyre népszerűbbé váló rollerezés körüli joghézagot számolta fel. Marcel Vela belügyminiszter szerint 2016 óta már kb. 200 baleset okozói vagy szenvedő alanyai voltak az elektromos rollerrel közlekedők, akik közül 37-en súlyos, 156-an könnyebb sérülést szenvedtek, egyikük pedig meghalt.

A közúti közlekedési szabályzást módosító rendelet szerint elektromos rollernek minősülnek a minimum 6, maximum 25 km/órás sebesség elérésére képes, elektromos motor által meghajtott 2 és 3 kerekű járművek, amikkel csak 14. életévüket betöltött személyek közlekedhetnek utas nélkül, a kerékpárforgalom előtt nyitott közutakon.

A kerékpárokhoz hasonlóan a rollereket is lámpával kell felszerelni, és ezentúl tilos az elektromos járművekkel a járdán közlekedni.

Ahol létezik kerékpársáv, ott a rollerezőknek is azt kell használni, egyébként pedig azokon az utakon közlekedhetnek, amiken a megengedett sebesség nem haladja meg az 50 km/órát.

A 16 év alatti rollerezőknek kötelező a védősisak viselete.

Széttört elektromos roller BudapestenFotó: Ács Dániel/444

A bukaresti belügyminisztérium szerint Románia a 8. EU-tagállam (Németország, Ausztria, Belgium, Dánia, Olaszország Franciaország és Hollandia után), ami szabályozza az elektromos rollerek használatát. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér