Románia rendelettel tiltotta ki a járdákról az e-rollereket

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A kerékpár-használathoz hasonló feltételek mellett lehet ezentúl elektromos rollerekkel közlekedni a romániai utakon. Az erről szóló sürgősségi rendeletet keddi ülésén fogadta el a bukaresti kormány.

A kabinet a nagyvárosi forgalomban egyre népszerűbbé váló rollerezés körüli joghézagot számolta fel. Marcel Vela belügyminiszter szerint 2016 óta már kb. 200 baleset okozói vagy szenvedő alanyai voltak az elektromos rollerrel közlekedők, akik közül 37-en súlyos, 156-an könnyebb sérülést szenvedtek, egyikük pedig meghalt.

A közúti közlekedési szabályzást módosító rendelet szerint elektromos rollernek minősülnek a minimum 6, maximum 25 km/órás sebesség elérésére képes, elektromos motor által meghajtott 2 és 3 kerekű járművek, amikkel csak 14. életévüket betöltött személyek közlekedhetnek utas nélkül, a kerékpárforgalom előtt nyitott közutakon.

A kerékpárokhoz hasonlóan a rollereket is lámpával kell felszerelni, és ezentúl tilos az elektromos járművekkel a járdán közlekedni.

Ahol létezik kerékpársáv, ott a rollerezőknek is azt kell használni, egyébként pedig azokon az utakon közlekedhetnek, amiken a megengedett sebesség nem haladja meg az 50 km/órát.

A 16 év alatti rollerezőknek kötelező a védősisak viselete.

Széttört elektromos roller BudapestenFotó: Ács Dániel/444

A bukaresti belügyminisztérium szerint Románia a 8. EU-tagállam (Németország, Ausztria, Belgium, Dánia, Olaszország Franciaország és Hollandia után), ami szabályozza az elektromos rollerek használatát. (MTI)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót