A Balaton partján 4 év alatt duplájára nőtt a terület, ahonnan kiirtották a nádat az ingatlantulajdonosok

Négy év alatt több mint a duplájára nőtt az a terület a Balaton partján, ahonnan kiirtották a nádat az ingatlanok tulajdonosai. Az üdülőrégióban a téli nádaratásra engedélyt kérők kb. fele pedig tavaly is irtást végzett az aratás helyett.

Az új légi fotók elemzései alapján Pomogyi Piroska, a balatoni nádas-felméréseket több évtizede végző hidrobiológus a Balatoni Szövetség (BSz) balatonfenyvesi elnökségi ülésén felhívta a balatoni önkormányzatokat tömörítő szervezet vezetőinek a figyelmét arra, hogy a megbontott, megrongált nádas minősége romlik, erodálódik, és „ha nem lesz nád, végül Balaton sem lesz”.

A tó kb. 1200 hektárnyi nádasának a vízminőség és a partvédelem mellett jelentős a szerepe a vízi élővilág megőrzése miatt is – mondta.

A szakember azt mondta, a 2019 augusztusi fotók alapján 7,5 hektárnyi nádast irtottak ki a 4 évvel korábbi állapothoz képest. Több mint 1-1 hektárnyi nádas tűnt el Balatonakali, Balatonföldvár és Szántód határa meg Fonyód partjairól, és 1000 m2-nél nagyobb területről pusztították ki a növényt Balatonfenyves, Balatonalmádi, Keszthely, Balatonmáriafürdő, Gyenesdiás, Badacsonytomaj, Szárszó, Zamárdi, Siófok, Balatongyörök, Balatonudvari és Badacsonytördemic térségében is.

A keszthelyi Hotel Helikon, ami Tiborcz István érdekeltségébe tartozikFotó: urfip/444.hu

A balatoni nádasokat jelentősen károsítják az illegális stégek, bejárók, feltöltések is, amikből már 5 éve is 1700-at számláltak – a friss összesítés erről még csak részben készült el.

Pomogyi Piroska példaként Balatongyörök légi fotóin mutatta be, hogy a 6 km-es partszakasszal rendelkező település előtti nádasokban már 4 éve is 91 illegális stég, bejáró, feltöltés látszott, ezek száma 2019-re 36-tal nőtt. A szakember javasolta, hogy a tóparti települések webkamerák segítségével, tanösvények létesítésével, tájékoztató táblákkal hívják fel a figyelmet a nádasok fontosságára. A helyben élőknek és az üdülőknek is érezniük, tudniuk kell, hogy az ő felelősségük is a balatoni nádas megvédése, és ha kell, tegyenek feljelentést – mondta. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó