Enyhén mérséklődött a Vuhan-vírus halálozási aránya

külföld
2020 február 05., 05:03

Legalább tíz utas fertőzött koronavírussal azon az óceánjárón, amit Japán partjainál vontak vesztegzár alá. A Diamond Princess üdülőhajót, amelynek fedélzetén 3700-an tartózkodnak, azért tartják karantén alatt Jokohama partjainál, mert egyik utasánál, aki korábban Hongkongban kiszállt, kimutatták a tüdőgyulladást okozó új koronavírust. Egy 80 éves férfiről van szó.

A Diamond Princess óceánjárót Jokohama partjainál vonták vesztegzár alá. Egy utas Hongkongban elkapta a Vuhan-vírust, és megfertőzte legalább kilenc utastársát is.
photo_camera A Diamond Princess óceánjárót Jokohama partjainál vonták vesztegzár alá. Egy utas Hongkongban elkapta a Vuhan-vírust, és megfertőzte legalább kilenc utastársát is. Fotó: KAZUHIRO NOGI/AFP

Az utasok és a személyzet tagjai közül 273 embert vírusvizsgálat alá vetettek, akik érintkezhettek a fertőző férfivel. Az eredmény szerint tíz, 50 és 80 év közötti embernél kimutatták a fertőzést. Egyiküknél sem mutatkoztak súlyosabb tünetek, de kórházba szállítják őket. A japán kormány arra kérte az 56 országból származó utasokat és személyzetet, hogy két további hétre még maradjanak a karanténban.

Közben a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság szerdai összegzése szerint enyhén mérséklődött a Vuhan-vírus okozta megbetegedések halálozási aránya a járvány gócának számító közép-kínai Hupej tartományban. Korábban 3,1 százalék volt a halálozási arány, de a legújabb összesítések szerint ez 2,87 százalékra enyhült.

Ettől persze még sok az áldozat, a legfrissebb összesítések szerint csak kedden újabb 65 halálos áldozata volt a vírusnak, valamennyien a gócpontban, Hupejben fertőződtek meg. Az új típusú koronavírus okozta halálesetek 97 százaléka ebben a tartományba, 73 százaléka pedig Vuhan városában következett be.

Kedd éjfélig a Kínában diagnosztizált fertőzöttek száma 24 ezer fölé emelkedett, közülük eddig 892-en távozhattak gyógyultan a kórházból.

<iframe style="width:100%"; width="560" height="380" src="https://coronavirus.app/?embed=true" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen>

A bizottság keddi sajtótájékoztatóján azt jelezte előre, hogy az elkövetkezendőkben a betegség halálozási aránya javulni fog, hiszen számos intézkedéssel igyekeztek támogatni a járvány frontvonalában elcsigázott küzdelmet folytató orvosokat és ápolókat, akiknek a munkáját ráadásul a szükséges orvosi felszerelések hiánya is hátráltatta. A vuhani kórházak tehermentesítése érdekében két újabb kórházat építettek fel rohamtempóban a városban, amelyek összesen 2600 páciens ellátására alkalmasak. A kórházak közül az első hétfőn kezdte meg a működését, a második pedig csütörtöktől fogadja majd a betegeket. Vuhanban emellett hétfőn három meglévő épületet átalakítottak kórházzá.