Szijjártó Washingtonban Jared Kushnerrel és Steve Bannonnal is találkozott

Új lendületre van szükség az izraeli-palesztin konfliktus rendezésének terén, hogy újra erőre kapjon a közel-keleti békefolyamat, ez rendkívül fontos Európa, illetve azon belül Magyarország biztonsága szempontjából is – mondta Szijjártó Péter, miután Jared Kushnerrel, Donald Trump amerikai elnök vejével és tanácsadójával tárgyalt a washingtoni Fehér Házban.

Szijjártót fogadja Jared Kushner, Donald Trump amerikai elnök főtanácsadója a washingtoni Fehér Házban 2020. február 5-én.Fotó: KKM/-/MTI/MTVA

A külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek azt mondta: az előző héten bemutatott amerikai béketerv alkalmas arra, hogy hosszú távon megteremtse a békét és a stabilitást a térségben. (Az Iszlám Együttműködés Szervezete elutasítja Trump közel-keleti béketervét.)

Szijjártó szerint a megoldási javaslat egybevág a magyar álláspont három alapvetésével, amik értelmében tisztességes, kiegyensúlyozott megközelítést kell alkalmazni Izraellel szemben, közvetlen tárgyalásoknak kell elvezetniük az ún. kétállami megoldáshoz és folytatni kell a terrorellenes küzdelmet.

Magyarország nem támogatja az izraeli cégekkel szembeni kereskedelmi embargókat, nem támogatja, hogy az EU-s intézmények néhány tagország nyomására Izrael-ellenes álláspontot képviseljenek az ENSZ-ben, és ellenzi a világszervezet azon határozatait, amik inkább csak a feszültség szítására alkalmasak – mondta Szijjártó, aki reméli, a felek alkalmasak és készek lesznek a közvetlen egyeztetésekre. Azért sem szabad hagyni, hogy a terrorcsoportok újra eluralkodjanak a régióban, mert az újabb migrációs hullámokat indítana Európa felé, márpedig ezt el kell kerülni – mondta.

Szijjártó a nap folyamán találkozott Steve Bannonnal, a Fehér Ház volt főstratégájával isFotó: KKM/MTI/MTVA

A rendezéssel kapcsolatban az elmúlt időszakban inkább kudarcokról lehetett beszámolni, aminek több oka is van, például az, hogy a nemzetközi politika szereplői javarészt „kiegyensúlyozatlan, előítéletekkel sújtott, tisztességtelen” álláspontot képviseltek Izraellel szemben, a megoldást célzó javaslatok, döntések, iránymutatások pedig eredménytelenek voltak – mondta Szijjártó, aki szerint „új lendületre, valami újra van szükség, hogy a folyamat ismét erőre kapjon, és reális legyen a siker lehetősége”. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó