Türingiában fordult elő először, hogy az AfD támogatásával választottak német tartományi miniszterelnököt

Meglepetésre a liberális FDP politikusát, Thomas Kemmerichet választották tartományi miniszterelnöknek Türingiában a helyi parlamentben, így ő lett az első olyan tartományi miniszterelnök Németországban, akit a szélsőjobboldali AfD támogatásával választottak meg. 

Thomas L. Kemmerich (FDP)Fotó: Carsten Koall/dpa/AFP

Az AfD ebben az esetben az FDP és a CDU koalícióját támogatta kívülről az eddigi tartományi miniszterelnök, Bodo Ramelow, illetve a szociáldemokrata SPD, a Zöldek és a Balpárt koalíciójával szemben.

Thomas Kemmerich a harmadik fordulóban győzött, a 90 képviselő közül 45 szavazott rá, míg Bodo Ramelow ügyvezető miniszterelnök, a Baloldal jelöltje 44 szavazatot szerzett, egy képviselő pedig tartózkodott.

Az első két fordulóban az FDP-s Thomas Kemmerich nem indult. Bodo Ramelow-val szemben a jobboldali Alternatíva Németországban (AfD) által támogatott, független Christoph Kindervater állt ki.

A Baloldal a szociáldemokratákkal (SPD) és a Zöldekkel akart kormányt alakítani. A három párt kisebbségben van, a kereszténydemokraták (CDU) és az FDP külső támogatásában reménykedtek.

De végül az FDP elindította Kemmerich-et, akit a CDU is támogatott, az AfD pedig kihátrált saját jelöltje mögül, képviselői mind a liberális politikusra szavaztak, aki így megszerezte a kormányfői tisztséget.

Az SPD, a Zöldek és a Balpárt felháborodott, azt mondták, egy tabu dőlt meg, az AfD valódi hatalmat kapott, mert most már örökké a CDU és az FDP szövetségeseként lehet említeni. „Az álarcok lehullottak” – mondták. (Die Welt, MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér