Kövér László interjút adott, de előbb tisztázta: ő fehér, keresztyén, heteroszexuális, magyar férfi

POLITIKA
2020 február 06., 07:48

„Mindezt a Teremtőtől kaptam, nem az én érdemem, de büszkén vállalom. A niedermüllerek meg válasszák ki a színt és a megfelelő geometriai formát, és szívesen felvarrom a kabátomra. Csak azért, hogy tudják: melyik sereghez tartozom” - mondta Kövér László házelnök a Mandiner hetilapnak adott interjújában, amikor éppen arról volt szó, hogy 

ő egy fehér, keresztyén, heteroszexuális férfi, ráadásul magyar.Az MTI összefogalója szerint ezt még azelőtt közölte, hogy akár egyetlen kérdést is kapott volna. Miután elkezdődött az interjú, kérdezték az utóbbi időszakban elszaporodott fideszes belső kritikákról. Szerinte mindenki jobban tenné, ha előbb a saját portáján söprögetne, Navracsics Tibornak pedig azt üzente, bizonyára elkerülte a figyelmét, hogy „az elmúlt évben a Fidesz nyert két választást”. 

photo_camera Kövér László beszédet mond a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) XII. kongresszusán a Parlamentben 2019. szeptember 14-én Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Kövér szerint „érdekes állítás” Stumpf Istvántól, hogy Orbán Viktor elfáradt volna, mivel „ő maga - ha rajta múlik - szívesen vállalt volna egy újabb 12 esztendős alkotmánybírói ciklust. A miniszterelnök munkabírását látva, ellenfelei inkább sokallják az energiáját”. 

Az önkormányzati választással kapcsolatban azt mondta, tavaly olyan helyeken veszített a Fidesz, ahol 1990 óta sosem volt abszolút, legfeljebb relatív többsége. Ugyanakkor ha Csepelen és Kőbányán nyerni tudtak, akkor szerinte mindenhol lehetséges, bár ebben a két kerületben „valószínűleg az átlagosnál komolyabban vették a kampányt”. 

Kövér szerint az egyik tanulság, hogy változik a választói közönség.

„Az ifjabb korosztályok megszólítása azért is nehéz, mert ők olyan életszakaszban vannak, amikor valamivel szemben határozzák meg magukat, és nem akarnak azonosulni egy, az előttük járó nemzedékek által meghatározott világgal.”Ettől függetlenül nem gondolja, hogy az ifjúságra vonatkozó kormánypolitikát kellene megváltoztatni, hiszen „ha van olyan társadalmi csoport, amelyről a kormány politikája szól, az éppen a fiataloké, a kormány elsősorban rájuk, a jövőre helyezi a hangsúlyt”. Ezután 

rátért „a momentumos gyerekekre”, akik „kiegészítve a jakabfélékkel és tordaibencékkel” pontosan olyanok, mint Korvin Ottó vagy Szamuely Tibor, a vörösterror alakjai.„A mi oldalunkon sokan lebecsülik ezeket a fiúkat és lányokat, akik valójában semmiben nem különböznek a Lenin-fiúktól, csak nem vörös, hanem lila vagy szivárványos zászló alatt vonulnak.” 

photo_camera Kövér László az Országgyûlés plenáris ülésén 2019. február 18-án Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Kövér szerint sosem állt még Budapest élén olyan „gyenge képességű ember” mint Karácsony Gergely, beleértve az 1990 előtti tanácselnököket is. „Ez az ember egy PR-huszár, de még ebben sem igazán jó.” Azért, ha lehet, szerinte is meg kell próbálni együttműköni, ha pedig nem lehet, „meg kell próbálni mérsékelni a baloldali partizán-politizálás okozta károkat”. 

Miután mindezt elmondta, a közbeszéd eldurvulása miatt bánkódott. Szerinte „megszűnt a parlamenti párbeszéd, az ellenzék részéről nincsenek érvek, csak minősítések és gyalázkodások, az értelmes, higgadt vita egyszerűen kiment a divatból az elmúlt 30 évben”.

„A politikát ma a totális háború jellemzi. Az ellenzék minden ideológiai, tartalmi kérdést félretol, csak az számít nekik, hogy a gyűlölt Fidesszel szemben minél nagyobb energiát mozgósítsanak” - mondta. Kövér szerint 

ők soha nem léptek át bizonyos morális határokat, szemben az ellenzékkel, amely folyamatosan emberi mivoltában sért meg kormánypárti képviselőket.Arról, hogy egyelőre nem zárják ki a Fideszt az Európai Néppártból, azt mondta: az EPP-ben az történik, amit a CDU mond, az EU-t tulajdonképpen nevezhetik a "Negyedik Szent Német-római Birodalomnak is". Arra, hogy meglenne-e a kizáráshoz szükséges többség, azt mondta, attól függ, a németek mit mondanak. Szerinte a Néppárt „sodródik tovább a globalista erőcsoportok által diktált ideológiamentesnek látszó, destruktív hatalmi felfogás felé”.

De Kövér szerint a Néppárton kívül is van élet, ha a Fidesz az Európai Konzervatívok és Reformerekhez tartozna, az lenne az Európai Paralment harmadik legerősebb frakciója. „Nem vagyunk hajlandók engedni a saját utunk meghatározására vonatkozó jogunkból, abból a szuverenitásból, hogy mi magunk döntsük el, az emberek felhatalmazásával hogyan vezetjük Magyarországot.”