Szaúd-Arábia különbíróságon csap le a nemkívánatosakra

külföld
2020 február 06., 09:40

Az Amnesty International öt éven keresztül, 95 ügyben tanulmányozta a szaúd-arábiai Speciális Büntetőbíróság (SCC) munkáját, az eredményeket pedig csütörtökön mutatták be. Ebből kiderült, hogy a terrorizmushoz kötődő ügyekre felállított intézményt a hatalommal szembeni kritikusok elhallgattatására használják.

A jelentés szerint az SCC a terrorizmus és kiberbűnözés elleni törvények alapján szisztematikusan ítéli el a jogvédőket, írókat, közgazdászokat, újságírókat, egyházi személyeket és politikai aktivistákat, akár 30 éves börtönbüntetéseket és halálbüntetéseket is kiszabva. 

Mohamed bin Szalman koronaherceg felrúgta a családi békét.
photo_camera Mohamed bin Szalman koronaherceg 2017-ben Fotó: FAYEZ NURELDINE/AFP

„Az itt zajló bírósági ügyek minden szakasza tele van emberi jogi visszaélésekkel” - mondta a Guardiannek az Amnesty közel-keleti és észak-afrikai igazgatója. Ide tartozik például az, amikor nem engedik a vádlottakat ügyvédet fogadni, vagy teljesen elkülönítik őket, úgy, hogy még a családtagjaikkal vagy egy orvossal sem találkozhatnak. Heba Morayef szerint a bíróságon olyan „vallomásokra” alapozva hoznak ítéleteket, amiket kínzással szereztek meg. 

A jelentés szerint legalább 20 embert ítéltek halálra, közülük 17-et ki is végeztek.Köztük volt egy ügyvéd, aki egy tömegtüntetés résztvevőit képviselte, és hiába közölte a bíróval, hogy megütötték, és akasztással, elektrosokkal fenyegették a kihallgatáson. Elmondása szerint, mivel nem tett vallomást, nem kapott enni és inni, ami miatt kórházba is került. 

Az SCC-t 2008-ban hozták létre arra hivatkozva, hogy bíróság elé állítsák az al-Kaida terrorszervezettel összefüggésbe hozható vádlottakat. Az Amnesty azonban a bírósági dokumentumok, a kormányzati közlések és a törvények áttekintése, valamint aktivistákkal, jogászokkal és az említett esetek ismerőivel készített interjúi alapján arra jutott, az SCC a szólásszabadságot és a békés politikai ténykedést vette célkeresztbe. 

„Az ártatlanság vélelme nem része a szaúdi igazságszolgáltatásnak” - mondta egy jogász, aki ügyvédként többször járt ezen a bíróságon. A szaúdi vezetés felajánlotta az Amnestynek, hogy összefoglalót küld a releváns törvényekről és bírósági procedúrákról, de a konkrét eseteket nem kommentáta. 

Miközben Mohammed bin Szalmán hatalomra kerülése bizonyos tekintetben enyhülést hozott az országban, az emberi jogok továbbra is nagy veszélyben vannak az országban.