Mostantól akár a férfiakkal közös bejáraton is bemehetnek az éttermekbe a szaúdi nők

2019 december 8., vasárnap 17:05

A szaúd-arábiai éttermeknek mostantól nem kötelező külön bejáratot fenntartaniuk a férfiak és a nők számára, közölte vasárnap az önkormányzati és a vidéki ügyek minisztériuma a Twitteren.

A korábbi jogszabály értelmében külön bejáratot kellett fenntartani a nők és családok, illetve az egyedül érkező férfiak számára. A Reuters hírügynökségnek nem sikerült tisztáznia, hogy a szegregált ülőhelyeket is felszámolják-e az éttermekben. Az új szabály nem kötelező érvényű, a tulajdonos döntheti el, hogy él-e a lehetőséggel.

A kórházakban és az iskolákban viszont továbbra is érvényben marad a nemek szigorú elkülönítése.

Szaúd-Arábiában évtizedekig tiltották, hogy a rokoni kapcsolatban nem álló férfiak és nők nyilvános helyeken vegyüljenek egymással. A szabály betartását az erkölcsrendészet felügyelte. Azonban a 34 éves Mohammed bin Szalmán koronaherceg modernizáló reformjai jelentős társadalmi változások előtt nyitottak utat a vahhábita királyságban. 2018-ban engedélyezték, hogy a nők jogosítványt szerezhessenek, néhány stadionba is beengedték őket, utazhatnak egyedül külföldre, és szállodai szobát is foglalhatnak

A változások ellenére Szaúd-Arábia továbbra is azon országok közé tartozik, amelyek a legszigorúbban korlátozzák a nők jogait, legyen szó öltözködési előírásokról vagy a döntési szabadságról. Emellett több nőjogi aktivistát vetettek börtönbe az elmúlt években. (MTI)