Hitelt és gazdaságfejlesztési programot ígért Szijjártó az ukránoknak

politika
2020 február 07., 15:37

Az oktatási törvény módosítására tett javaslatait mutatta be Kijevben Szijjártó Péter pénteken. Dmitro Kuleba ukrán miniszterelnök-helyettessel közös sajtótájékoztatót tartottak megbeszélésük után, amin a magyar külgazdasági és külügyminiszter kijelentette: 

"Értjük Ukrajnának azt az elvárását, hogy a területén élő minden állampolgár tudjon ukránul beszélni, mi pedig azt szeretnénk, ha a Kárpátalján élő magyarok megőrizhetnék magyar anyanyelvüket. Szerintünk ezt a két célt egyszerre is el lehet érni." 

Szijjártó elérte, hogy Anna Novoszad ukrán oktatási miniszter megígérte, hogy a közeljövőben fogadja a kárpátaljai magyar pedagógusok szövetségének vezetőit. Bejelentette, hogy hét év után ismét összehívják a kormányközi együttműködési bizottság ülését márciusra Budapestre. A külügyminiszter szeretné, ha ekkor sikerülne megállapodni 

  • egy új határátkelőhely megnyitásáról,
  • a Magyarország által korábban felajánlott infrastrukturális hitelkeret felhasználásáról.

Közölte: a magyar kormány kész a Kárpátalján eddig folytatott gazdaságfejlesztési program folytatására, és, hogy továbbra is támogassa a Kárpátalján működő oktatási, egészségügyi, kulturális intézmények működését. Ha a márciusi ülés jól sikerül,

"Ha ez az ülés jól sikerül, az megnyitja a lehetőséget Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Orbán Viktor miniszterelnök tavaszi csúcstalálkozója előtt,"

mondta Szijjártó. (MTI)