Macron: Olyan korlátozás nélküli katonai és nukleáris verseny alakulhat ki, amilyet az 1960-as évek vége óta nem tapasztaltunk

Miután az Egyesült Államok felmondta a közepes hatótávolságú rakétákról szóló szerződést és az Iránnal kötött atomalkut, felborult az egyensúly, figyelmeztetett a francia elnök pénteken. Emmanuel Macron hadsereg, a külügyi és a védelmi tárca vezetői előtt mondott beszédében kijelentette: 

"egyes államok tudatosan az átláthatatlan, sőt agresszív nukleáris pozíciókat választják, ideértve a zsarolás vagy a tényleges hajlandóság elérésének mértékét is. A hatalmak közötti visszatartó erejű egyensúly tehát instabillá vált. A fejlett rakéták elterjedésével szembe kell néznünk azzal a példátlan helyzettel is, hogy regionális hatalmak képesek vagy képesek lesznek közvetlenül elérni Európa területeit."

Válaszul Oroszország, az Egyesült Államok és Kína intenzív fegyverkezésére, Európának ki kell dolgoznia a nemzetközi fegyverzet-ellenőrzési stratégiát, javasolta. Hozzátette: 

"A közepes hatótávolságú rakétákról szóló egyezmény megszűnése, a New Start szerződés jövőjével kapcsolatos bizonytalanság, az európai hagyományos fegyverzet-ellenőrzési rendszer válsága azzal járhat, hogy 2021-re olyan korlátozás nélküli katonai és nukleáris verseny alakulhat ki, amilyet az 1960-as évek vége óta nem tapasztaltunk."

A Brexit után Franciaország marad az EU egyedüli nukleáris hatalma. Macron hangsúlyozta, országa a fegyverkezésben elrettentő stratégiát folytat, szerinte az európai közösségnek csatlakoznia kellene az erről folytatott párbeszédhez. (Euronews)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.