Tavaly mindössze 394 embernek engedélyezték a magyar hatóságok, hogy benyújtsák menedékkérelmüket a határon

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A csütörtök délután tartott kelebiai migránstüntetés "rámutatott arra az embertelen helyzetre, amit a magyar menekültügyi rendszer tudatos lebontása okozott. Magyarországon mára lényegében lehetetlenné vált, hogy az országtól védelmet remélő menekülők benyújthassák kérelmüket és azt a hatóság érdemben meg is vizsgálja," írja pénteki közleményében a Magyar Helsinki Bizottság. A jogvédő szervezet szerint míg 2018-ban napi 1-1 fő nyújthatott be menedékkérelmet a két magyar tranzitzónában, 

addig tavaly ez a szám tovább csökkent, átlagosan napi 0,6–0,6-ra. 2019-ben összesen 394 embernek engedélyezték a magyar hatóságok, hogy benyújtsák kérelmüket a tranzitzónákban.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint "ennek a gyakorlatnak teljesen logikus, előre kiszámítható következménye az, ami csütörtök délután a tompai határátkelőhelynél kialakult."

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó