Civilek, cigányok, balos dobosok és nácik: elindultak a Becsület-napi odavissza tüntetések a Városmajorban

Tudósítóink, Botos Tamás és Czinkóczi Sándor jelentése szerint nagyban zajlanak az események a náci német és magyar katonák 1945-ös kitörésére emlékező szélsőjobbosok és a miattuk érkezett antifasiszta ellentüntetők városmajori eseményein. 

Arról, hogy mi ez az egész, ebben a cikkben írtunk, "Jelmezes nácik és dobokkal támadó antifasiszták csatatere lehet szombaton Budapest" címmel.

A neonácik eseményére már gyülekeznek a résztvevők a park közepén, de az még nem kezdődött el. A Donáth lelkész által bejelentett tiltakozó demonstráció - amin többet között cigány szervezetek aktivistái is megjelentek - viszont igen, ezen durván ezer ember lehet jelen. 

Feltűntek az európa középső és keleti feléből érkezett szélsőbalos-antifasiszta dobosok is, ők alapvetően a Donáth-féle megmozduláshoz akartak csatlakozni, talán mert ebből az irányból közelebb lehet jutni a szélsőjobbosokhoz, mint annak a másik, az Autónómia által szervezett baloldali ellentüntetésnek a helyszíne felől, amit a neonácik katonaszobrától jó 20 méterre a kutyafuttatónál jelöltek ki.

A rendőrség azonban lezárta előttük az utcát, illetve a bejutást a Majorba a templom irányából.

A szélsőjobbos helyszínen tartózkodó tudósítónk szerint csak nagyon tompán hallatszik be a dobolás a Maros utcából és ez láthatóan nem rázza meg a fekete és terepmintás ruhába öltözött embereket. A neonáci demonstráció résztvevőit ugyanis a szervezők megkérték, hogy ne viseljenek egyenruhát. Azt akkor fogják felvenni, amikor véget ér a megemlékezésük és elindulnak a kitörés útvonalát végigjáró emléktúrára a budai hegyek irányába.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó