Kattintásvadász magyar álhíroldalak üzemeltetőit rohanta le a rendőrség

Amint megjelentek az első szenzációhajhász közösségi médiás álhírek az állítólag eltitkolt magyarországi koronavírusos esetekről, a készenléti rendőrség kiberbűnözés elleni nyomozói máris akcióba lendültek, aminek a vége egy csütörtöki összehangolt akció lett. 

A netrendőrök rájöttek ugyanis arra, hogy az a több tucatnyi kamuhír-portál és az ezekhez kapcsolódó Facebook-oldalak, akik a Nyugatinál a nyílt utcán összeeső és meghaló nőről szóló és a többi hasonló rémhírt terjesztették az utóbbi hetekben, mind ugyanahhoz a pár emberből álló csapathoz kapcsolhatók. Konkrétan egy párhoz, a tegnap lecsapó rendőrség ugyanis amellett, hogy számítógépeket foglalt le, egy nőt és egy férfit hallgatott ki, akik szabadlábon védekezhetnek. 

A nyomozás ellenük közveszéllyel fenyegetést miatt folyt.

A rémhírterjesztők a kattintásszámra és ezen keresztül a hirdetési bevételre hajtottak és volt olyan bejegyzésük, ami többszázezres olvasottságot ért el.

A valódi járvány egyébként 35 ezer fertőzöttnél és 724 halottnál jár.

(via police.hu)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.