Ma tartanak időközi választást Rábaszentandráson, ahol októberben egyetlen önkormányzati képviselőjelölt sem volt

Tavaly októberben több településen érdeklődés hiányában elmaradt az önkormányzati választás vagy annak egy része: senki sem jelentkezett polgármesterjelöltnek a Zala megyei Lakhegyen és a Veszprém megyei Balatonszepezden, míg a Győr-Moson-Sopron megyei Rábaszentandráson képviselőjelöltek sem voltak, úgyhogy itt azóta az előző testületnek kell vinni az ügyeket.

FaluházFotó: Google Maps

A mára kiírt időközi viszont a demokrácia igazi ünnepe lesz az 500 lelkes Rábaszentadnráson, hiszen hirtelen nyolc független jelölt is felbukkant a faluban, ahol amúgy 1998-ban és 2006-ban is elmaradt a képviselő-választás jelöltek hiányában. „A kampány nyugodt, nincsenek hangos fórumok és a plakátok sem lepték el a közterületeket” - jelentette a helyszínről a Kisalföld.

Összesen további hat településen tartanak ma időközi önkormányzati választást: Balatonszabadiban, Kazsokon, Kistamásiban, Ortaházán és Kisbucsán polgármestert, Keszthelyen egyéni választókerületi képviselőt választanak. 

  • A Somogy megyei Balatonszabadiban azért kell időközi választást tartani, mert a tavaly októberi voksoláson szavazategyenlőség alakult ki a két, független polgármesterjelölt között. Ezúttal is ők ketten indulnak a tisztségért, a községben mintegy 2400-an szavazhatnak. 
  • A szintén Somogy megyei Kazsokon a polgármester lemondása miatt írtak ki időközi voksolást. Három független jelölt verseng a posztért, rájuk 244 választópolgár voksolhat. 
  • A Baranya megyei Kistamásiban azért kell polgármestert választani, mert az eddigi településvezető elhunyt. A tisztségért hat független jelölt indul, a névjegyzékben 117 helyi lakos szerepel. 
  • A Zala megyei Ortaházán szintén haláleset miatt kell időközi választást tartani, a polgármester ugyanis egy hónappal az októberi voksolás után elhunyt. A posztért három független jelölt indul, a választói névjegyzékben 95-en szerepelnek. 
  • A szintén Zala megyei Kisbucsán októberben szavazategyenlőség alakult ki a két, független polgármesterjelölt között, ezért írtak ki időközi választást. Most ugyanaz a két jelölt indul, rájuk a település 395 választópolgára szavazhat. 
  • Ugyancsak Zalában, Keszthelyen a 6. számú egyéni választókerületben szintén szavazategyenlőség miatt kell képviselőt választani. Ketten indulnak a tisztségért: a Fidesz-KDNP és a Kisvárosunkért Érdekvédelmi Egyesület jelöltje. A választói névjegyzékben 1812-en szerepelnek.

Öt településen - Bajnán, Bükkszentmártonban, Koppányszántón, Sajópüspökiben és Veresegyházon - roma települési nemzetiségi választást is tartottak volna, ezek azonban jelöltek hiányában elmaradnak. Ezeken a településeken emiatt legközelebb csak 2024-ben lehet roma nemzetiségi önkormányzatot alakítani. (MTI, Kisalföld)

Kapcsolódó