A rasszista támadásért elítélt újpesti jobbikos azt mondja, csak végignézte a verekedést

politika
2020 február 10., 15:32
comments 12

Szabó Balázs, a Jobbik újpesti önkormányzati képviselője azt állítja, csak szemtanúja volt annak az óbudai kocsmai verekedésnek, amiért első fokon, nem jogerősen két év börtönre ítélték múlt héten, öt évre felfüggesztve. 

Az ügyészség egy 2016 szeptemberi eset után emelt vádat Szabó és két másik férfi ellen, eredetileg garázdaság miatt. „A három férfi egy szórakozóhely előtt a III. kerületben belekötött három tunéziai diákba, és elkezdte őket szidalmazni. A trágárkodásra, hangoskodásra többen csatlakoztak hozzájuk a szórakozóhelyről, és egy közel 10-12 fős társaság, melynek része volt a három férfi is, elkezdte bántalmazni a diákokat, akik könnyű sérüléseket szenvedtek” - mondta októberben a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivője az M1-nek

A vádat utólag módosították közösség tagja elleni erőszakra, mert az ügyészség úgy látta, arab származásuk miatt támadtak a diákokra.A bíróság igazat adott az ügyészségnek, Szabó szerint teljesen alaptalanul. Emlékei szerint aznap egy 20-25 fős társasággal ment Óbudára születésnapot ünnepelni, és éppen a kerthelyiségben volt, amikor meghallotta, hogy a csapat néhány tagja összeszólalkozott odabent a külföldi diákokkal. Alighogy beért, néhány perccel később a szóváltásból verekedés lett. 

Szabó Balázs újpesti önkormányzati képviselő.
photo_camera Szabó Balázs Fotó: Újpesti Jobbik

Elmondása szerint a verekedés résztvevői hamar kereket oldottak, ő viszont a rendőrök érkezésekor is a kocsmában volt, már csak azért is, mert tudta, hogy nincs mitől tartania. Ezek után mégis előállították, most pedig elítélték, ami Szabó szerint azért is meglepő, mert a tunéziai férfiak és az őket kísérő magyar nő többször megerősítették a tárgyalásokon, hogy nem vett részt a verekedésben. Ugyanígy azt is elmondták a bíróság előtt, hogy látták, ahogy Szabó éppen videózni próbálja az eseményeket. 

Szabó tavaly indult először önkormányzati választáson az ellenzéki összefogás jelöltjeként, beszélt is a pártokkal erről az ügyről. Szerinte, miután átnézték az iratokat, ők is biztosra vették az ártatlanságát.  

A momentumos polgármester még kivárna 

Bár a Fidesz szerint Szabónak le kellene mondania, Újpest momentumos polgármestere, Déri Tibor a jogerős ítéletig nem akart véleményt mondani erről. 

„Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy pálcát törjünk felette”- mondta Szabóról. „Ez egy összetett ügy”, Szabó pedig „a Jobbik-frakció tagja. Úgy gondolom, a pártja megfelelő lépéseket tud tenni, hogy tisztázza az ügyet”. Megkérdeztük, mi lesz, ha jogerősen is ugyanúgy elítélik a képviselőt, mire azt mondta, nem akar „jóslatokba bocsátkozni”, de „a jogerős döntés biztosan új helyzet teremt majd”, és ezt ugyanígy meg kellene várni akkor is, ha fideszes képviselőről lenne szó. 

A Jobbik szintén közölte, hogy „az ügy esetleges következményeivel” majd a jogerős ítélet után foglalkoznak. 

Nem ez az első ügye 

Az ügyről beszámoló Pesti Srácok felemlegette Szabó két korábbi ügyét is. Az egyik egy 2008-as ügy, amikor pénzbírságra ítélték egy tüntetésen, csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak miatt. A másik egy még folyamatban levő eljárás, amelyben azzal vádolják, hogy 2018 áprilisában bántalmazott egy fidelitasos aktivistát.

A képviselő a 444-nek elismerte a pénzbírságos esetet, a másodikról viszont azt mondta, jobbikos társaival együtt éppen ők érték tetten az ellenzéki plakátokat rongáló fidelitasosokat a 11. kerületben. Állítása szerint ő csak meglökte az egyik fidelitasost, de szó sem volt bántalmazásról, pláne arról, hogy megsérült volna. Erről videója is van, amit a bírósági eljárásban is bemutatott. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.