Ötszázmillió fényévnyire levő galaxisból fogtak ismétlődő rádiójeleket

TUDOMÁNY
2020 február 10., 12:15

Ismétlődő mintát vélnek felfedezni kanadai kutatók a világűr egy távoli szegletéből érkező rádiójelben. Egy még csak előzetesen közölt tanulmányuk szerint az általuk befogott rövid rádiós jel (Fast Radio Burst, FBR) periodikusan ismétlődik, de olyan kiszámíthatóan, hogy már előrejelezhető, mikor foghatják.

Magyarázatuk még nincs a jelenségre, de leírásuk szerint a rádiójelek 16 napos ciklusban ismétlődnek. Négy napon át rendkívül gyakoriak, óránként érkezik jel, aztán 12 nap csend után négy napig újra.

Ez alapján a munkahipotézisek közül lassan kizárható, hogy egy fekete lyukba zuhanó csillag bocsátja ki ezt a sugárzást, hiszen az aligha ismétlődne 16 naponként. Így egyelőre abban maradtak, hogy a jel forrása valami rendkívüli lehet - nem kizárva egy távoli, idegen civilizációt sem.

Annyit megállapították, hogy a jel valószínűleg egy, tőlünk mintegy félmilliárd fényévnyire levő spirálgalaxis egyik szegletéből ered. A periodikus ismétlődése alapján elképzelhető, hogy egy bináris rendszerből ered, a forrása egy nagyobb test körül keringhet, így csak akkor halljuk, ha nincs takarásban. (Via The Independent)