A román parlament megszavazta, hogy az újságíróknak ne kelljen személyi jövedelemadót fizetniük

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A román képviselőház megszavazta, hogy az újságíróknak nem kell fizetniük személyi jövedelemadót. A törvényt még Klaus Iohannis elnöknek is ki kell hirdetnie ahhoz, hogy hatályba lépjen.

A tervezetet tavaly terjesztette be a törvényhozói testületben a szociáldemokrata Valeriu Steriu képviselő, akinek az indítványát több párt képviselője támogatta az aláírásával. A keddi végszavazáson a jogszabály elfogadása mellett 174-en szavaztak, 2-en nemet nyomtak, 91-en tartózkodtak.

A jogszabály szerint a személyi jövedelemadó fizetésének kötelezettsége alól mentesülnek az újságírók az írott és az elektronikus médiában is, beleértve a televízióknál és a rádióknál dolgozó technikusokat, operatőröket is.

A törvény hatályba lépését Klaus Iohannis akadályozhatja meg, aki többször populizmussal és demagógiával vádolta a most ellenzékben levő Szociáldemokrata Pártot (PSD), ami a legtöbb mandátummal rendelkezik a törvényhozói testületben. Az elnök visszaküldheti a parlamentnek a törvényt, vagy alkotmányossági normakontrollt kérhet.

Klaus Iohannus román elnök 2016. május 18-án.Fotó: Petras Malukas/AFP

Romániában most az informatikusok mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetésének kötelezettsége alól. Ez utóbbiak adómentességéről a múlt héten megbuktatott liberális kormány tagjai többször nyilatkoztak, Ludovic Orban ügyvivő kormányfő és miniszterelnök-jelölt például többször az adómentesség eltörlése mellett érvelt. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér