A román parlament megszavazta, hogy az újságíróknak ne kelljen személyi jövedelemadót fizetniük

A román képviselőház megszavazta, hogy az újságíróknak nem kell fizetniük személyi jövedelemadót. A törvényt még Klaus Iohannis elnöknek is ki kell hirdetnie ahhoz, hogy hatályba lépjen.

A tervezetet tavaly terjesztette be a törvényhozói testületben a szociáldemokrata Valeriu Steriu képviselő, akinek az indítványát több párt képviselője támogatta az aláírásával. A keddi végszavazáson a jogszabály elfogadása mellett 174-en szavaztak, 2-en nemet nyomtak, 91-en tartózkodtak.

A jogszabály szerint a személyi jövedelemadó fizetésének kötelezettsége alól mentesülnek az újságírók az írott és az elektronikus médiában is, beleértve a televízióknál és a rádióknál dolgozó technikusokat, operatőröket is.

A törvény hatályba lépését Klaus Iohannis akadályozhatja meg, aki többször populizmussal és demagógiával vádolta a most ellenzékben levő Szociáldemokrata Pártot (PSD), ami a legtöbb mandátummal rendelkezik a törvényhozói testületben. Az elnök visszaküldheti a parlamentnek a törvényt, vagy alkotmányossági normakontrollt kérhet.

Klaus Iohannus román elnök 2016. május 18-án.Fotó: Petras Malukas/AFP

Romániában most az informatikusok mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetésének kötelezettsége alól. Ez utóbbiak adómentességéről a múlt héten megbuktatott liberális kormány tagjai többször nyilatkoztak, Ludovic Orban ügyvivő kormányfő és miniszterelnök-jelölt például többször az adómentesség eltörlése mellett érvelt. (MTI)