Több mint 20, a választási csalások ellen tiltakozó ellenzéki képviselőjelöltet vettek őrizetbe Azerbajdzsánban

külföld
2020 február 11., 19:40

A választási eredmények meghamisítása ellen tiltakozó, több mint húsz ellenzéki képviselőjelöltet vettek őrizetbe a hatóságok Azerbajdzsánban.

A vasárnap tartott előrehozott választáson Ilham Aliyev azeri államfő pártja szerzett többséget a bakui parlamentben. A szavazás folyamatát az ellenzék mellett nemzetközi megfigyelők is kifogásolták.

„A választás eredményének megsemmisítését követeljük mind a 125 választókerületben, és azok letartóztatását, akik felelősek a szabálytalanságokért” – mondta Rabia Mamedova függetlenként indult képviselőjelölt újságíróknak, mielőtt a központi választási bizottság épülete előtt ülősztrájkot folytató tiltakozókat rohamrendőrök elfogták, majd buszokkal elszállították volna.

A rendőrség egyelőre nem reagált az akcióval kapcsolatos megkeresésekre.

A központi választási bizottság a szavazatok feldolgozása után közölte: Aliyev pártja, az Új Azerbajdzsán Párt 70 helyet szerzett a 125 tagú törvényhozásban. A fennmaradó parlamenti mandátumokat olyan kisebb pártok és független képviselők nyerték el, akik szinte kivétel nélkül hűségesek Aliyevhez.

Az EBESZ megfigyelői szerint súlyos szabálytalanságok történtek a szavazatszámláláskor. Az azeri elnök hatalmának megszilárdítása és a gazdasági reformok felgyorsítása miatt hozta 9 hónappal előbbre a választást.

Ilham Aliyev 17 éve van hatalmon, azóta egyetlen választást sem ismertek el demokratikusnak a nemzetközi megfigyelők.

Ilham Aliyev azeri elnök (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Bakuban 2019. október 14-én.
photo_camera Ilham Aliyev azeri elnök (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Bakuban 2019. október 14-én. Fotó: Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

Októberben Aliyev Ali Asadovot nevezte ki miniszterelnöknek, kifogásolva a gazdasági reformok lassúságát, és beharangozta, hogy meneszti a nyugdíjkorhatárt betöltő minisztereket. Elemzők szerint feltehetően azért, hogy megszabaduljon apja, Heydar Aliyev néhai államfő embereitől. Ilham Aliyev megfigyelők szerint amolyan „önkényuralmi modernizációt” hajtott végre, a választással le akarta cserélni a veterán törvényhozókat fiatalabb, Nyugaton tanult, hozzáértő technokratákra.

A kaukázusi országban magas a munkanélküliség, a lakosság pedig nem sokat élvez a Kaszpi-tengeri gazdag olaj- és gázkincsből – írja az MTI.