Az LMP aláírásokat gyűjt, hogy a kormány módosítsa a nukleáris hulladékok elhelyezésének nemzeti stratégiáját

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az LMP szeretné elérni, hogy a kormány módosítsa a nukleáris hulladékok elhelyezésének nemzeti stratégiáját, ezért 20 ezer aláírást gyűjt össze.

Keresztes László Lóránt parlamenti frakcióvezető Pécsen, sajtótájékoztatón azt mondta, a kormány klímastratégiája nem szól másról, mint a paksi bővítés legitimálásáról, de Süli János tárca nélküli miniszter állításával szemben az atomenergia nem olcsó, nem környezetbarát és nem biztonságos.

Az atomenergia drága, ugyanis az árába nem számítják bele az atomerőművek felszámolásának és a nukleáris hulladékok elhelyezésének költségeit, és a paksi atomerőmű üzemzavarai is rámutatnak arra, hogy ennek az energiaformának az előállítása nem biztonságos, az uránbányászat és a hulladékelhelyezés a környezeti hatásai miatt pedig zöldnek sem mondható – mondta.

A nagy radioaktivitású hulladékok végleges elhelyezését szolgáló, a baranyai Boda térségében folyó kutatásokkal kapcsolatban azt mondta: bár Orbán Viktor 2015-ben megígérte, hogy a pécsiek beleegyezése nélkül nem lesz atomtemető, még mindig nem adta meg a lehetőséget a térségben élőknek a véleménynyilvánításra.

A polgármester a bodai agyagkő-formációt mutatja az egyik tájékoztatótáblánFotó: Botos Tamás

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke azt mondta: „A kormány egyik legnagyobb bűne, hogy a környezetvédelmet luxusnak tekintette, (…) szétverte a környezetvédelem intézményrendszerét, csak a zöldmezős beruházásoknak és a multiknak biztosított előnyt.” Azt mondta, olyan központi szabályozás jött létre, amiben még a civilszervezeteknek sem volt lehetőségük a vétóra egy-egy beruházásnál. „Mára tisztán látszik”, hogy a kormány elkötelezte magát az atomenergia mellett, a paksi bővítéssel viszont több évtizedes kockázatot vállal, ami az élhető környezet szempontjából elfogadhatatlan – mondta. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér