Az LMP aláírásokat gyűjt, hogy a kormány módosítsa a nukleáris hulladékok elhelyezésének nemzeti stratégiáját

energia
2020 február 11., 15:27

Az LMP szeretné elérni, hogy a kormány módosítsa a nukleáris hulladékok elhelyezésének nemzeti stratégiáját, ezért 20 ezer aláírást gyűjt össze.

Keresztes László Lóránt parlamenti frakcióvezető Pécsen, sajtótájékoztatón azt mondta, a kormány klímastratégiája nem szól másról, mint a paksi bővítés legitimálásáról, de Süli János tárca nélküli miniszter állításával szemben az atomenergia nem olcsó, nem környezetbarát és nem biztonságos.

Az atomenergia drága, ugyanis az árába nem számítják bele az atomerőművek felszámolásának és a nukleáris hulladékok elhelyezésének költségeit, és a paksi atomerőmű üzemzavarai is rámutatnak arra, hogy ennek az energiaformának az előállítása nem biztonságos, az uránbányászat és a hulladékelhelyezés a környezeti hatásai miatt pedig zöldnek sem mondható – mondta.

A nagy radioaktivitású hulladékok végleges elhelyezését szolgáló, a baranyai Boda térségében folyó kutatásokkal kapcsolatban azt mondta: bár Orbán Viktor 2015-ben megígérte, hogy a pécsiek beleegyezése nélkül nem lesz atomtemető, még mindig nem adta meg a lehetőséget a térségben élőknek a véleménynyilvánításra.

A polgármester a bodai agyagkő-formációt mutatja az egyik tájékoztatótáblán
photo_camera A polgármester a bodai agyagkő-formációt mutatja az egyik tájékoztatótáblán Fotó: Botos Tamás

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke azt mondta: „A kormány egyik legnagyobb bűne, hogy a környezetvédelmet luxusnak tekintette, (…) szétverte a környezetvédelem intézményrendszerét, csak a zöldmezős beruházásoknak és a multiknak biztosított előnyt.” Azt mondta, olyan központi szabályozás jött létre, amiben még a civilszervezeteknek sem volt lehetőségük a vétóra egy-egy beruházásnál. „Mára tisztán látszik”, hogy a kormány elkötelezte magát az atomenergia mellett, a paksi bővítéssel viszont több évtizedes kockázatot vállal, ami az élhető környezet szempontjából elfogadhatatlan – mondta. (MTI)