Bulgáriában kivizsgálják a rendszerváltás óta lezajlott privatizációkat

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Bulgáriában górcső alá veszik az állami cégek rendszerváltást követő privatizációját. Ivan Gesev főügyész megbízta a vizsgálatok lefolytatásával a bolgár belbiztonsági hivatalt (DANS).

A bolgár államvagyont 40 milliárd dollárra (12 500 milliárd forintra) becsülték az 1989-es rendszerváltáskor. A feltételezett sötét üzelmek és az állami vagyon magánkézbe történő átadásának részben átláthatatlan folyamata miatt Bulgáriában a privatizáció a köznyelvben hamar a korrupció és a pénzügyi visszaélések szinonimája lett. Az állami privatizációs hivatal szerint 2018 novemberéig összesen 18,7 milliárd leva (kb. 3000 milliárd forint) folyt be az államkasszához – közölte a 24 Csasza bolgár lap.

2018 végéig a bolgár állami tulajdon kb. 66 százaléka magánkézbe került. Az új tulajdonosok még több mint 1 milliárd levával (173 milliárd forint) tartoznak az államkincstárnak. A privatizációs megállapodásokból 174-et külföldi (többek között belga, német, görög, osztrák, orosz és spanyol) befektetőkkel bonyolított le a bolgár állam.

A konzervatív kormánypártok, az ellenzéki szocialisták és a török kisebbségi párt (DPS) is üdvözölték a privatizáció felülvizsgálatát.

„Újra és újra felmerül a kérdés, hogy barbár módon kirabolták-e a bolgár államot” – mondta Kraszimir Velcsev, a kormányzó konzervatív Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt frakcióvezető-helyettese.

A december óta hivatalban lévő Gesev mostani kezdeményezését korrupt vámosok és egy illegális szerencsejáték szervezésével gyanúsított bandafőnök ellen végrehajtott razziák előzték meg.

Ivan Gesev bolgár főügyészFotó: Nikolaj Dojcsinov/AFP

A Transparency International szerint az EU 28 tagállama közül (még Nagy-Britanniát is beleértve) Bulgáriában a legsúlyosabb a korrupció, de eddig egyetlen magas beosztású bolgár tisztségviselő ellen sem emeltek vádat ilyen bűncselekmény miatt. Ivan Gesev kinevezését az ügyvédek legfelsőbb tanácsa és emberi jogi szervezetek is bírálták. A jogász kinevezése ellen többen tüntettek az elmúlt hónapokban Szófiában, a bírálók szerint ugyanis Gesev a bolgár oligarchia kiszolgálója. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér