Macron emlékeztette Franciaországot, hogy az istenkáromlás nem bűncselekmény

külföld
2020 február 12., 13:19

Emmanuel Macron francia államfő megszólalt egy iskoláslány ügyében, aki az iszlám vallást sértegette, és ezzel megosztotta Franciaországot. Macron emlékeztette a szekularizált országot, hogy az istenkáromlás „nem bűncselekmény”.

Macron védelmébe vette a Mila néven ismert tinédzsert, akit halálos fenyegetések értek, és ki kellett venni az iskolájából, miután vallásellenes gyalázkodó videót töltött fel a közösségi médiában. Az oktatási hatóságok azóta találtak egy másik iskolát neki.

Macronnak azután kellett felszólalnia, hogy kritizálták az igazságügyi miniszterét, Nicole Belloubet-et, aki azt mondta, Mila vallás elleni támadása „támadás a lelkiismeret szabadsága ellen”, miközben azt is mondta, hogy a halálos fenyegetések „elfogadhatatlanok”.

Macron egy interjúban azt mondta: „Ebben a vitában szem elől tévesztettük azt a tényt, hogy Mila serdülőkorú. Védelemmel tartozunk neki az iskolában, a mindennapi életben és a mozgásában is.” Az elnök szerint amikor új iskolát találtak Milának, „az állam teljesítette a kötelezettségeit”, és szerinte a gyerekeket „jobban meg kell védeni” a „gyűlölet és zaklatás új, online formáival szemben”.

„Ez a szükségesség elkülönül a vallás kritikájától. A törvény világos: jogunk van az istenkáromlásra, kritizálni és kikarikírozni a vallásokat. A köztársasági rend nem erkölcsi rend… ezzel szemben a gyűlöletre való felbujtás és a méltóság megtámadása tilos”- tette hozzá Macron.

photo_camera Fotó: Ludovic Marin/AP

A délnyugat-franciaországi Lyon mellett élő 16 éves lány januárban vált célponttá, miután egy instagramos élő közvetítésben a homoszexualitásáról beszélt. Egy muszlim kommentátor erre „piszkos leszbikusnak” és „mocskos kurvának” nevezte, amire a lány egy gyalázkodó videót készített az iszlám vallásról.

A kitörése halálos fenyegetéseket váltott ki, és a közösségi médiában közölték a személyes adatait is, többek között azt, hogy melyik iskolába jár. Az ügyészség nyomozást indított a halálos fenyegetések és zaklatás miatt, és egy külön vizsgálatot is folytatnak arról, hogy „vallási gyűlöletet szított-e” a lány, ezt ugyanis a törvény bünteti.

Mila megjelent a francia televízióban is, hogy kijelentse: nem bánta meg a videót, és megvédte a káromkodás jogát. Elnézést kért azoktól, akik a vallásukat „békében” gyakorolják. (Guardian)