Fogynak és elfogynak a Baffin-öböl jegesmedvéi

2020 február 13., csütörtök 20:16

A Washingtoni Egyetem kutatónak az Ecological Applications folyóiratban közölt eredményei szerint kevesebb a tengeri jég, ezért több időt töltenek a szárazföldön, és soványabbak a Baffin-öböl jegesmedvéi, kevesebb bocsuk is születik az 1990-es évekhez képest.

„A jegesmedvék a klímaváltozás szimbólumává váltak, de korai indikátorai is a globális felmelegedésnek, annyira függnek a tengeri jég mennyiségétől” – mondta el a phys.org-nak Kristin Laidre tengerkutató, a WU professzora, a kutatás vezetője.

A nemzetközi kutatócsoport a Kanada és Grönland közötti Baffin-öböl jegesmedve-populációját vizsgálta. A 2009 és 2015 közötti időszakban felnőtt nőstények mozgását követték, felmérték az egészségüket és az almaik nagyságát, majd összehasonlítottak az 1990-es években feljegyzett állapotokkal.

A jegesmedvék mozgása általában a tengeri jég éves növekedését és olvadását követi. Ősz elején, amikor a legkevesebb a jég, az állatok a Baffin-szigetre költöznek, ott várnak a télre, amikor újra kimehetnek a jégre, ahonnan fókára vadászhatnak, és hókuckót vájhatnak a bocsoknak.

A műholdas nyomkövetők adatai azt mutatták, hogy a jegesmedvék újabban évente átlagosan 30 nappal több időt töltöttek a szárazföldön, mint az 1990-es években, amikor 60 nap volt az átlag.

A Baffin-öböl tengeri jege a 2000-es években korábban kezdett olvadni nyáron. „Amikor a medvék a szárazföldön vannak, nem vadásznak, hanem a felhalmozott testzsírra hagyatkoznak. Hosszú ideig képesek böjtölni, de idővel egyre soványodnak” – mondta Laidre.

Egészségi állapotukat úgy értékelték, hogy elaltatták őket, és megmérték a zsírrétegüket, valamint a levegőből is megfigyelték őket.

Jegesmedve tisztítja a bundáját a jégen a Baffin-szigeten. Fotó: Michael Nolan/robertharding

Azt figyelték meg, hogy minél kevesebb a tengeri jég, annál soványabbak lesznek a jegesmedvék. A nőstények egészségi állapota és a tengeri jég mennyisége azt is befolyásolta, mennyi bocs születik. Amikor egészségesebbek az anyaállatok, és a tavaszi olvadás később indul, így több időt tölthetnek élelemkereséssel, akkor több bocs jön világra.

Matematikai modellekkel jósolták meg, mi vár a Baffin-öböl jegesmedve-populációjára. „Néhány évtized és generáció alatt az általában két bocsból álló alom valószínűleg eltűnik, ha így folytatódik a tengeri jég olvadása. Ilyet korábban sosem dokumentáltak” – mondta Laidre. (MTI)